NAPRAVITE OMILJENI DORUČAK I ZA VREME POSTA: Recept za POSNE mekike sa TAJNIM sastojkom će vas raspametiti ukusom
Mekike, Foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

savršene su

NAPRAVITE OMILJENI DORUČAK I ZA VREME POSTA: Recept za POSNE mekike sa TAJNIM sastojkom će vas raspametiti ukusom

U danima posta najveći problem je odabrati namirnice koje nisu teške za želudac, a da u isto vreme budu zasitne

Objavljeno:

Ukoliko ste ljubitelj testa i peciva, a želite da za jutarnji i večernji obrok kombinujete slane i slatke namaze tokom posta, ovaj recept za mekike biće pravo rešenje za vas.

Pored toga što ih nije teško napraviti, ove posne mekike mogu dugo da stoje. Ukoliko, pak, procenite da ste zamesili previše testa, možete ga čuvati u frižideru i pržiti kad nemate vremena za pripremu drugog obroka.

Sastojci:

250 ml mlake vode

350 g brašna tip 400

20 g kvasca (pola kockice)

ravna kafena kašičica šećera

ravna kafena kašičica soli

čašica domaće rakije

3 kašike ulja za testo + ulje za prženje

Priprema:

U mlaku vodu dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna, pa sve razmutite i ostavite desetak minuta da kvasac zapeni.

U činiju sipajte ostatak brašna, dodajte aktivirani kvasac, tri kašike ulja, domaću rakiju i so, pa zamesite meko testo. Umešeno testo pokrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite da narasta pola sata.

Mekike
foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, razvucite ga pomoću oklagije, pa rukom odvajajte manju količinu testa i razvucite ga u oblik mekike. Kad na isti način utrošite sve umešeno testo, pokrijte ga krpom dok se ne zagreje ulje za prženje.

Mekike
foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

U dublji tiganj sipajte malo više ulja, pa ga zagrejte i spuštajte mekike da se prže. Obavezno ih okrenite tokom prženja, kako bi ravnomerno dobile zlatnu boju. Ispržene mekike ređajte na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa ih prebacite na tanjir i služite uz džem, med, ajvar, humus...

Ukoliko ne ispržite sve pripremljeno testo, posudu u kojoj ste ga mesili prekrijte prozirnom folijom sa svih strana, pa je stavite u frižider. Ovako umešeno testo može da stoji u frižideru tri dana, a da prilikom prženja zadrži dobar ukus.

BONUS VIDEO

02:10

NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!

(Espreso/srecna.republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.