NAŠI STARI SU ZLATNO MLEKO PRAVILI SVAKI PUT KADA SE ZAKAŠLJU: Ovaj RECEPT prenosi se GENERACIJAMA
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/OSvemuiSvacemu

savet

NAŠI STARI SU ZLATNO MLEKO PRAVILI SVAKI PUT KADA SE ZAKAŠLJU: Ovaj RECEPT prenosi se GENERACIJAMA

Naši stari stalno su pravili zlatno mleko koje ih je lečilo od prehlada

Objavljeno:

Ovo mleko ima samo nekoliko sastojaka, a žuto-zlatnu boju daje začin kurkuma. Veruje se da je zlatno mleko odlično za jačanje imuniteta, ali i pomaže kod mnogih drugih tegoba. Ovo mleko se u Indiji pije vekovima, a koristi se za lečenje probavnih tegoba, kao i gripa i prehlade.

Kako se pravi zlatno mleko?

Priprema zlatnog mleka je zaista kratka i jednostavna. Neophodno je zagrejati kravlje ili bilo koje drugo mleko i dodati mu druge začine. Sve izmešati, pričekati da proključa, pa smanjiti vatru i dinstati smesu još desetak minuta. Kada osetite miris začina, piće je spremno.

Najbolje je prvo procediti ga u šoljicu i pričekati da se malo ohladi. Zlatno mleko se može čuvati u frižideru do pet dana.

Tačni sastojci i mere:

  • -125 ml mleka
  • kašika kurkume
  • pola kašičice đumbira u prahu
  • pola kašičice cimeta
  • malo bibera
  • kašičica meda

Zašto je zlatno mleko dobro?

Postoji nekoliko razloga zašto se ovo mleko koristi od davnina u različitim kulturama. Njegove brojne prednosti mogu se pripisati kurkumi, koja ima snažan antioksidativni efekt. Takođe sadrži proteine, magnezijum, kalijum i kalcijum, a evo i nekih od najvažnijih prednosti zlatnog mleka:

1. Smanjuje upale i bolove u zglobovima

Svi sastojci pića imaju snažan antiinflamatorni efekat. One takođe mogu smanjiti bol u zglobovima uzrokovanu stanjima kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Mleko
foto: Prinrscreen/Youtube/jelajelena1bakinakuhinja

2. Poboljšava raspoloženje

Zbog kurkumina, glavnog sastojka kurkume, zlatno mleko može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije. Pored toga, kurkumin poboljšava pamćenje, a kada se uzima u velikim količinama može smanjiti rizik od demencije ili Alchajmerove bolesti, piše City Magazine.

3. Ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva

U Indiji se zlatno mleko koristi kao lek za razne bolesti, prehladu ili grip. Takođe je poznato da jača imunitet. Za to je zaslužna i kurkuma, kao i cimet koji sprečava razvoj bakterija, kao i đumbir koji se takođe koristi za razne infekcije.

4. Dobro je za probavu

Đumbir utiče na probavu podstičući je ga na rad, a kurkuma pozitivno utiče i na probavu.

5. Smanjuje visok krvni pritisak

Zbog cimeta i đumbira, zlatno mleko može uticati na snižavanje krvnog pritiska. Takođe smanjuje rizik od srčanog udara.

6. Poboljšava zdravlje kostiju

Mleko sadrži kalcijum i vitamin D, za koje se zna da pozitivno utiču na razvoj i zdravlje kostiju.

Međutim, iako ovi sastojci zaista imaju dobar efekt na telo, potrebno je napraviti dodatna istraživanja kako bi se ove prednosti potkrepile dokazima.

Bonus video: Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću

02:27

Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.