paŽnja
SIPAJTE PREKO KROMPIRUŠE OVAJ PRELIV I OSTAĆETE U ČUDU ZBOG TOGA KAKO DELUJE: Žene u šoku, ništa slično nisu videle
Gotovu krompirušu prelijte, a ako želite da bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte
Pitu krompirušu ste pravili često i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Odlična je za doručak ili večeru uz čašu jogurta, ali i kao prejdelo na slavama. Od svih drugih recepata za pitu krompirušu ovaj izdvaja preliv. On može da učini pitu mekanom ili hrskavom, zavisi šta više volite. Gotovu krompirušu prelijte, a ako želite da bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte.
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
300 ml vode
20 ml ulja
1 kašika sirćeta
10 g soli
Za punjenje:
300 g krompira
30 ml ulja
60 g crnog luka
Za preliv:
150-200 ml vode
25 g maslaca
1 kašika maslinovog ulja
Recept za pitu krompirušu i preliv koji je čini sočnijom:
Pomešajte vodu, ulje i sirće sa malo soli. Sipajte u brašno i umesite testo. Pokrije i ostavite da odmori 20 minuta. Podelite testo na 4 dela i oblikujte loptice. Svaku razvucite na tanak krug, pokrijte i ostavite da odmori nekih 20 minuta. Svaki krug prstima razvucite tanko, skoro providno. Premažite uljem. Krompir skuvajte, a luk iseckajte i propržite. Zatim pomešajte i ispasirajte. Sipajte na koru krompir po širini i urolajte, pa napravite kao puža. Ređajte na pleh obložen pek papirom i premažite umućenim jajetom. Pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta. Sastojke za preliv skuvajte u tiganju, kada se sjedine prelijte vruću pitu. Poklopite drugom tepsijom i ostavite par minuta. Ako želite da krompiruša bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte.
(Espreso/Stvar ukusa/Snja Belinić)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!