miris detinjstva
DOMAĆICE TRVDE DA OVAJ RECEPT ZA HLEB UVEK USPE ČAK I POČETNICIMA: Napravite ga sa OVIM KVASCEM i uživajte u ručku
Kad zamiriše kuhinja odmah će vam se vratiti sećanje na detinjstvo
Hleb je jedna od osnovnih životih namirnica i odličan dodatak brojnim jelima. Gotovo nijedna trpeza ne može se zamisliti bez njega. Iako u današnje vreme retko ko pravi domaći hleb, svi pamtimo njegov miris tokom pečenja i hrskavu koricu nakon što ga izvadimo iz rerne.
Recept za domaći hleb od suvog kvasca koji ćete rado spremati za svoje najmilije.
Sastojci:
1 kesica suvog kvasca
400 mililitra vode tople oko 50 stepeni
3 kašičice šećera + polovina kašičice za kvasac
1 kašičica soli
2 kašičice maslinovog ulja
6 i po šolja oštrog brašna tip 500
Priprema:
Istopite pola kašićice šećera u toploj vodi i dodajte kesicu suvog kvasca i promešajte. Ostavite da stoji oko 20 minuta, dok se na površini vode ne pojave mehurići. Onda pomešajte tri kašičice šećera, sa kašičicom soli i 3 kašičice brašna, dodajte i ulje (maslinovo, može i suncokretovo). Sve sastojke pomešajte pa dodajte u veću vanglu, a onda u nju stavite i kvasac. Nakon toga u činiju polako dodavati brašno. Prvo mutite varjačom, pa kad počne da se steže počnite da mesite rukama.
Na ruke stavite malo ulja kako se testo ne bi lepilo za njih i onda mesite testo dok ne prestane da se lepi za prste. Onda ostavite testo da odstoji do 2 sata. Za to vreme bi trebalo da testo naraste maltene na duplu smesu. Nakon toga ponovo ga premesite i razvlačite ga. Oblikujte ga u veknu hleba ili ga stavite u kalup za pečenje. Ostaviti testo da odstoji još sat do sat i po vremena gde bi opet trebalo da se poveća količina testa.
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!