pažnja
EVO NA KOLIKO SE MORA PRETAKATI VODA IZ KISELOG KUPUSA: Svaki SRBIN mora da ispoštuje PRAVILO, samo ovo je ISPRAVNO
U nekoliko koraka do savršeno ukiseljenog kupusa
Mladim domaćicama kiseljenje kupusa može da deluje kao veliki posao, pa smo zato za vas pripremili recept u kojem ćete videti da vam nije potrebno mnogo umeća.
Omiljena zimska jela kao što su sarme, kiseli kupus sa mesom, podvarak ili sveža salata od kiselog kupusa sastavni su deo svake srpske trpeze. Upravo je sada idealno vreme da ostavite kupus da se kiseli kako ne biste morali da kupujete onaj vakuumiran, koji je mnogo skuplji od opcije da ga sami ukiselite.
Sve što vam je potrebno su glavice kupusa, so i voda.
Možda najteži deo kiseljenja kupusa je kupovina glavica i njihovo donošenje kući.
Potrebno vam je 25kg kupusa i 1,5kg soli
Kako izgleda postupak pripreme?
Pre svega skinite prve listove sa glavica kupusa kako biste odstranili eventualne nečistoće.
Zatim nožem izvadite koren kupusa, a napravljeno udubljenje ispunite solju. Tu ćete iskoristiti prvi deo soli.
Kada svaku glavicu izdubite i usolite, ređajte ih u oprano bure.
Zatim nalivajte toplom vodom u koju ste prethodno razmutili ostatak soli. Kada voda potpuno prekrije kupus, stavite držač koji će da pritisne kupus, a preko njega kamen.
Na početku dolivajte vodu po potrebi da glavice ne ostanu na suvom. Sledećih mesec dana, jednom nedeljno, potrebno je pretakati kupus - postupak kojim se izvadi voda sa dna bureta i vrati nazad na vrh.
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!