ovo je nešto najukusnijie
ZA MITROVDAN SPREMITE OVAKAV POSNI SLAVSKI KOLAČ: Trik je u testu - biće najmekši kao nijedan do sada
Za Mitrovdan spremite posni slavski kolač koji će biti najmekši kao nijedan do sada uz trik koji je u testu
U sredu slavimo veliki hrišćanski praznik - Mitrovdan. Postoji mnogo običaja koji se vezuju za taj dan i verovanja kažu da ih treba ispoštovati.
Ljudi koji slave taj dan se pridržavaju posta i drže do posne trpeze.
Mnoge žene su već kupile sve za pravljenje bogatih jela, a ono što svi gosti iščekuju jeste riba i ukusna posna ruska salata.
Pored toga tu su razne druge salate, prebranac, riblja čorba...
Najbitnija stvar koja ne sme da se izostavi jeste posni slavski kolač koji naše žene prave na najbolji mogući način.
Sastojci za ovaj recept su:
750 g brašna
400 ml tople vode (obična i osveštana)
2 kesice suvog kvasca
100 ml ulja
4 kašičice šećera
1 i po kašičica soli
Sada ide najbitnije, a to je način pripreme:
U brašno dodajte kvasac, pa promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta, piše Minjina kuhinjica.
Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih onako kako je prikazano u video snimku.
Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180 °C oko 50 minuta.
Zatim izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom/lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše. Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za sjaj.
Napomena: Ako planirate da radite i pletenicu oko kolača, napravite onda duplu meru testa za ukrase.
Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo “odmori” pre nego što krenete da pravite ukrase. Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.
U ovakvom posnom slavskom kolaču će svi gosti maksimalno uživati.
Bonus video:
(Espreso/Stil/Minjina kuhinjca)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!