recept
STARINSKI KOLAČ IZ BAKINOG KUVARA KOJI SU DANAŠNJE DOMAĆICE ZABORAVILE: Evo kako su ga zvali u STAROJ JUGI
Svima je dobro poznat ovaj sočni kolač božanstvenog ukusa i mirisa čokolade i vanile. Možete ga služiti i hladan i topao, a u šolju mleka je poslastica koja nas vraća u detinjstvo...
Pomalo zaboravljeni kolači iz bakinog kuvara uvek su dobra ideja, zar ne? Oni su predivnog mirisa i ukusa, garantuju da ćemo se zasladiti božanstvenim zalogajčićima, a najbolje od svega je što se uglavnom prave brzo i jednostavno!
Upravo je takav i zebra kolač, poznat još i kao mramorni kolač, u zavisnosti od toga da li uvrtite testo u poslednjem koraku pripreme.
Postoji mnogo sličnih recepata za ovaj neodoljivi dezert, a ovaj se pokazao najpouzdanijim – uvek uspeva!
Sastojci
Za testo:
4 jajeta
200 grama šećera
200 grama putera (sobne temperature)
240 ml mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
370 grama brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
Za čokoladno testo:
3 kašike kakao praha
50 ml mleka
1 kašika šećera
Priprema
Uključite rernu da se greje na 180 stepeni, a kalup obložite pek-papirom.
Pomešajte u jednoj posudi suve sastojke: brašno, so i prašak za pecivo, pa sklonite na stranu.
U drugoj činiji pomešajte kakao prah s mlekom i šećerom.
Dobro umutite puter, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, sa šećerom, sve dok ne bude kremasto, pa dodajte jedno po jedno jaje, i dalje muteći. Sipajte ekstrakt vanile.
Smanjite mikser na najsporiju brzinu, pa naizmenično dodajte mleko i brašno dok se ne sjedini.
Odatle izvadite dve šolje testa, pa to pomešajte s mešavinom kakao praha, mleka i šećera iz druge činije.
Naizmenično sipajte u kalup kašikama belo i čokoladno testo kako biste dobili izgled zebrinih šara, a ako želite "mramorni efekat", nožem ili viljuškom potom prođite kroz testo i pravite vrtloge.
Pecite 50-60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, odnosno sve dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Ostavite da se hladi 15 minuta pre nego što izvadite kolač iz kalupa. Po želji možete, ali ne morate preliti čokoladnom glazurom.
Bonus video:
(Espreso/Glossy)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!