STARINSKI KOLAČ IZ BAKINOG KUVARA KOJI SU DANAŠNJE DOMAĆICE ZABORAVILE: Evo kako su ga zvali u STAROJ JUGI
Zebra kolač, Foto: Printscreen YouTube/Radine Poslastice

recept

STARINSKI KOLAČ IZ BAKINOG KUVARA KOJI SU DANAŠNJE DOMAĆICE ZABORAVILE: Evo kako su ga zvali u STAROJ JUGI

Svima je dobro poznat ovaj sočni kolač božanstvenog ukusa i mirisa čokolade i vanile. Možete ga služiti i hladan i topao, a u šolju mleka je poslastica koja nas vraća u detinjstvo...

Objavljeno:

Pomalo zaboravljeni kolači iz bakinog kuvara uvek su dobra ideja, zar ne? Oni su predivnog mirisa i ukusa, garantuju da ćemo se zasladiti božanstvenim zalogajčićima, a najbolje od svega je što se uglavnom prave brzo i jednostavno!

Upravo je takav i zebra kolač, poznat još i kao mramorni kolač, u zavisnosti od toga da li uvrtite testo u poslednjem koraku pripreme.

Postoji mnogo sličnih recepata za ovaj neodoljivi dezert, a ovaj se pokazao najpouzdanijim – uvek uspeva!

Spremanje zebra kolača
Spremanje zebra kolačafoto: Printscreen YouTube/Radine Poslastice

Sastojci

Za testo:

4 jajeta

200 grama šećera

200 grama putera (sobne temperature)

240 ml mleka

1 kašičica ekstrakta vanile

370 grama brašna

2 kašičice praška za pecivo

1/4 kašičice soli

Za čokoladno testo:

3 kašike kakao praha

50 ml mleka

1 kašika šećera

Priprema

Uključite rernu da se greje na 180 stepeni, a kalup obložite pek-papirom.

Gotov zebra kolač
Gotov zebra kolačfoto: Printscreen YouTube/Radine Poslastice

Pomešajte u jednoj posudi suve sastojke: brašno, so i prašak za pecivo, pa sklonite na stranu.

U drugoj činiji pomešajte kakao prah s mlekom i šećerom.

Dobro umutite puter, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, sa šećerom, sve dok ne bude kremasto, pa dodajte jedno po jedno jaje, i dalje muteći. Sipajte ekstrakt vanile.

Smanjite mikser na najsporiju brzinu, pa naizmenično dodajte mleko i brašno dok se ne sjedini.

Odatle izvadite dve šolje testa, pa to pomešajte s mešavinom kakao praha, mleka i šećera iz druge činije.

Naizmenično sipajte u kalup kašikama belo i čokoladno testo kako biste dobili izgled zebrinih šara, a ako želite "mramorni efekat", nožem ili viljuškom potom prođite kroz testo i pravite vrtloge.

Pecite 50-60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, odnosno sve dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.

Ostavite da se hladi 15 minuta pre nego što izvadite kolač iz kalupa. Po želji možete, ali ne morate preliti čokoladnom glazurom.

Bonus video:

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/Glossy)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.