recept
POSNO MEDENO SRCE KAKVO SRBI TAMANE: Preliven kolač sa OVIM VOĆEM će bitiJOŠ UKUSNIJI
Medeno srce sa višnjama možete služiti i na posnoj slavi. Njegov božanstven ukus vole i stariji i mlađi
Medeno srce je čokoladni kolač koji je nekada bio popularan u Jugoslaviji, a i danas je jedna od omiljenih poslastica. Predlažemo posno medeno srce, koje možete služiti na slavi ili se njim zasladiti u toku posta.
Jednostavno se pravi, a dodaje se gotovo uvek džem od kajsija koji mu daje kiselkast ukus. Za danas predlažemo preliveno medeno srce sa višnjama. Sočniji i neodoljiviji ukus!
Sastojci:
340 g brašna
60 g kakaoa
8 g sode bikarbone
1,5 kašičica cimeta
350 ml kisele vode
180 ml ulja
240 g šećera
40 g džema od kajsije
150 g višanja
Za preliv:
1 kašičica kakaoa
100 ml bademovog mleka
1 kašičica meda
Za glazuru:
220 g čokolade za kuvanje
50 ml ulja
Recept za posno medeno srce sa višnjama:
U posudu ubacite brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet pa promešajte žicom. U drugoj posudi pomešajte šećer, kiselu vodu, džem od kajsija i ulje. Dobro sjedinite sastojke za medeno srce, pa postepeno ubacite u mešavinu suvih sastojaka sa kakaom. Kada dobijete kompaktnu smesu mešanjem, izlijte u pleh obložen pek papirom, pa pospite višnjama po vrhu.
Pecite medeno srce oko pola sata na 180°C. Zabodite čačkalicu, pa ako smesa ostane na njoj, produžite pečenje za još nekoliko minuta. Zagrejte bademovo mleko na laganijoj temperaturi, pa isključite vatru i dodajte med i kakao. Dobro promešajte, pa prelijte vruć kolač. Ostavite 20-25 minuta da se ohladi. Potom na pari istopite čokoladu za kuvanje sa ulje, pa nanesite glazuru na medeno srce. Preporučujemo i medeno srce sa merama na šolju.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!