kako je mekan
OVAKAV SLAVSKI KOLAČ STARE DOMAĆICE PRAVE ZA SLAVU: Mekan i vazdušast - trik je u samo 2 sastojka
Domaćice prave slavski kolač za slavu koji je mekan i vazdušast, a trik se krije u dva sastojka - kvascu i prašku za pecivo
Slavska trpeza ne može da prođe bez slavskog kolača, a svaka žena u našoj zemlji ga sprema na načine koje iz godine u godinu praktikuju.
Većina njih ga pravi na starinski način koji su majke prenele na njih, ali sada ćete videti kako ga prave stare domaćice na način na koji će biti mekan i vazdušast.
Gosti će biti oduševljeni sa njim kao i sa salatama, pitama, rolatima koje nestanu u tren oka sa stola.
Trik je u dva sastojka - kvascu i prašku za pecivo.
Recept nije komplikovan, a ovo su sastojci koji su vam potrebni:
pola kašičice praška za pecivo
1 kilogram mekog brašna tip 400
kašičica soli
400 militara vode
kašičica šećera
100 militara mleka
2 jajeta
100 militara mleka
50 grama otopljenog maslaca
20 grama svežeg kvasca
Sada sledi ono što je najvažnije, a to je kako se sprema:
U nekoj maloj činijici razmrvite kvasac i onda dodajte kafenu kašičicu šećera i 100 mililitara mlakog ( nikako vrućeg) mleka. Promešajte i ostavite da se kvasac rastopi i naraste. Trebaće oko 10 minuta. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i solju. Kada vam kvasac naraste sipajte ga u veću posudu gde ćete mesiti slavski kolač, pa dodajte ostale tečne sastojke: voda, jaja i otopljeni maslac. Zatim dobro sjedinite. U ovu tečnost koju ste dobili, polako dodajte brašna uz stalno mešanje, kako se ne bi stvorile grudvice. Dok je to moguće mešajte varjačom, a kada postane gusto mesite rukama malo, pa ga isipajte na radnu površinu i nastavite da mesite razvlačeći ga i rolajući, okrenuti na drugu stranu pa ponoviti postupak.
Ovako će vam testo za slavski kolač biti mekano i vazdušasto. Kada se više ne lepi, stavite ga u neku veću posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da raste bar pola sata na nekom toplom mestu. Pripremite neku dublju posudu za pečenje, kako bi vam slavski kolač ravnomerno narastao dok se peče. Na dno stavite papir za pečenje koji ste isekli po veličini dna šerpe. Stranice šerpe dobro nauljite ili namažite obilno maslacem.
Odvojite deo testa za pletenice, a ostatak premesite, napravite veliku jufku te spustite u šerpu. Možete testo podeliti i na 5 jufki, jednu stavite u sredinu, a ostale 4 okolo. Napravite pletenice, stavite oko kolača i na kolač, formirajući krst. Pustite da kolač lepo naraste, kako kasnije u rerni ne bi pucao. Namažite ga lagano žumancem pomešanim sa uljem. I naređajte ukrase. Napomena: Slavski kolač nemojte peći previše blizu gornjem grejaču jer može popucati.
Bonus video:
(Espreso/Svetplus.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!