mnogo ukusnija od naše
BUGARKE PRAVE NAJPIKANTNIJU ZIMNICU: Ljutenica sa patlidžanom - recept sa starog papira
Bugarke prave najpikantniju zimnicu, a to je ljutenica sa patlidžanom po receptu sa starog papira
Stigao je novembar, a većina žena je već spremila zimnicu, mada ima i onih koji se tek bacaju na taj posao.
U Srbiji je poznato da se preko zime i cele naredne godine uživa u tradicionalnim specijalitetima koja kombinujemo sa mnogim jelima.
Od paprike somborke u tegli koja je uz prebranac pun pogodak, preko ajvara, pinđura...
Bugarke prave ljutenicu na još bolji način jer je spremaju sa patlidžanom i tako bude još pikantnija.
Sada su pred vama sastojci za ovaj recept:
ulje - 100 ml
paradajz - 1 kg
biber
paprika - 1 kg
šećer
patlidžani - 500
so
ljute paprike - 5 kom.
Sledi način njihove pripreme:
Patlidžan (2 komada) i paprike sam ispekla. Zatim sam ih oljuštila i sitno isekala.
Paradajz sam potopila u ključalu vodu na minut, pa sam ih oljuštila i isekla na sitne komade.
I ljutu papriku sam iseckala jako sitno. Količina ljutih paprika može varirati u zavisnosti od sorte, ljutine i preferencija za vašu ljutenicu.
Paradajz i ljute paprike sam stavila u šerpu na šporet i kuvala dok se ne zgusnu, povremeno mešajući.
Zatim sam u paradajz dodala pečene i seckane paprike i patlidžane, ulje, so, šećer i biber po ukusu.
Ostavila sam ljutenicu sa patlidžanom na šporetu još 10-15 minuta uz stalno mešanje.
Po želji se na kraju možete dodati sitno iseckana 1-2 čena belog luka i peršuna.
Gotovu ljutenicu ostavite da se potpuno ohladi i čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana.
Za duže korišćenje možete čuvati u suvim teglama koje kuvate 15 minuta od trenutka kada voda proključa.
Ova količina daje 3 tegle ljutenice kapaciteta 350 ml.
Ostaje samo da se parče hleba namaže ljutenicom i uživa u ukusnoj pikantnoj zimnici - ljutenici sa patlidžanom.
Prijatno!
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!