BUGARKE PRAVE NAJPIKANTNIJU ZIMNICU: Ljutenica sa patlidžanom - recept sa starog papira
Bugarska ljutenica, Foto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

mnogo ukusnija od naše

BUGARKE PRAVE NAJPIKANTNIJU ZIMNICU: Ljutenica sa patlidžanom - recept sa starog papira

Bugarke prave najpikantniju zimnicu, a to je ljutenica sa patlidžanom po receptu sa starog papira

Objavljeno:

Stigao je novembar, a većina žena je već spremila zimnicu, mada ima i onih koji se tek bacaju na taj posao.

U Srbiji je poznato da se preko zime i cele naredne godine uživa u tradicionalnim specijalitetima koja kombinujemo sa mnogim jelima.

Od paprike somborke u tegli koja je uz prebranac pun pogodak, preko ajvara, pinđura...

Bugarke prave ljutenicu na još bolji način jer je spremaju sa patlidžanom i tako bude još pikantnija.

Povrće za ljutenicu
Povrće za ljutenicufoto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

Sada su pred vama sastojci za ovaj recept:

ulje - 100 ml

paradajz - 1 kg

biber

paprika - 1 kg

Guljenje paradajza
Guljenje paradajzafoto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

šećer

patlidžani - 500

so

ljute paprike - 5 kom.

Sledi način njihove pripreme:

Ljuta papričica
Ljuta papričicafoto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

Patlidžan (2 komada) i paprike sam ispekla. Zatim sam ih oljuštila i sitno isekala.

Paradajz sam potopila u ključalu vodu na minut, pa sam ih oljuštila i isekla na sitne komade.

I ljutu papriku sam iseckala jako sitno. Količina ljutih paprika može varirati u zavisnosti od sorte, ljutine i preferencija za vašu ljutenicu.

Paradajz i ljute paprike sam stavila u šerpu na šporet i kuvala dok se ne zgusnu, povremeno mešajući.

Kuvanje ljutenice
Kuvanje ljutenicefoto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

Zatim sam u paradajz dodala pečene i seckane paprike i patlidžane, ulje, so, šećer i biber po ukusu.

Ostavila sam ljutenicu sa patlidžanom na šporetu još 10-15 minuta uz stalno mešanje.

Po želji se na kraju možete dodati sitno iseckana 1-2 čena belog luka i peršuna.

Gotovu ljutenicu ostavite da se potpuno ohladi i čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana.

Ljutenica u tegli
Ljutenica u teglifoto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

Za duže korišćenje možete čuvati u suvim teglama koje kuvate 15 minuta od trenutka kada voda proključa.

Ova količina daje 3 tegle ljutenice kapaciteta 350 ml.

Ostaje samo da se parče hleba namaže ljutenicom i uživa u ukusnoj pikantnoj zimnici - ljutenici sa patlidžanom.

Prijatno!

(Espreso/Bonapeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.