![GANAŠ TORTA JE NAJPOPULARNIJA ZA POSNU SLAVU: Domaćice je prave po starinskom receptu - sa njim nema greške](/data/images/2023/11/03/10/1457707_posna-ganaz-torta-na-tacni_ls.jpg)
bolja je i od mrsne
GANAŠ TORTA JE NAJPOPULARNIJA ZA POSNU SLAVU: Domaćice je prave po starinskom receptu - sa njim nema greške
Posna ganaž torta je jedna od najpopularnijih, domaćice je prave po starinskom receptu i sa njom nema greške
Božićni post samo što nije stigao, a sa njim kreću i razmišljanja oko spremanja hrane.
Domaćicama dosadi da stalno svojim ukućanima sprema jedno te isto i kada su u pitanju kuvana jela, pite, starinska bajadera koja je najbolja, a naravno i torte.
Isto tako smo već pisali da su slave već krenule, a neke od njih su i posne, pa je zato dobro na slavskoj trpezi imati takvu jedna za koju nećete ni osetiti da nije mrsna.
U pitanju je posna ganaž torta koju naše žene redovno spremaju za te prilike.
![Spremanje fila za posnu ganaž tortu](/data/images/2023/11/03/10/1457709_smesa-ta-posnu-ganaz-tortu_ff.jpg?ver=1699002164)
Ovo su potrebni sastojci za ovaj recept:
240g posnog keksa
600ml guste posne neutralne pavlake za kuvanje
1 kašika šećera
300g izlomljene posne crne čokolade
![Sastojci u šerpi za posnu ganaž tortu](/data/images/2023/11/03/10/1457708_smesa-u-serpi-sa-posnu-ganaz-tortu_ff.jpg?ver=1699002184)
Za dekoraciju:
20g otopljene posne crne čokolade
30ml posnog šlaga
2 kašičice lešnik namaza
Ovako se sprema posna ganaž torta:
U šerpi zagrejati pavlaku za kuvanje, šećer i izlomljenu čokoladu.
![Keks na tacni](/data/images/2023/11/03/10/1457706_keks-na-tacni_ff.jpg?ver=1699002194)
Mešati na laganoj vatri dok se čokolada potpuno ne otopi i dok se ne sjedine svi sastojci u finu glatku masu, nije potrebno da provri.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Podeliti na dva dela: na jednu trećinu i dve trećine.
![Filovanje posne ganaž torte](/data/images/2023/11/03/10/1457704_filovanje-posne-ganaz-torte_ff.jpg?ver=1699002205)
Dodati izlomljen veganski posni keks u manji deo (u jednu trećinu količine), staviti u kalup za tortu i poravnati.
Sipati veći deo (drugu trećinu preko), poravnati i staviti u frižider da odstoji preko noći.
Sutradan dekorisati nanoseći čokoladu iz vrećice uz obod torte tako da kaplje sa strane.
![Dekoracija posne ganaž torte](/data/images/2023/11/03/10/1457705_dekoracija-posne-ganaz-torte_ff.jpg?ver=1699002220)
Napraviti cvetiće od umućenog čokoladnog šlaga koristeći špric za ukrašavanje.
Čuvati tortu u frižideru.
Bonus video:
(Espreso/Posnajela.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!