OVO JE NAJUKUSNIJA TORTA IZ STARE JUGOSLAVIJE: Ime je dobila po KRALJICI - recept je svaka žena imala u svesci
Parče torte na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen

BOGATA I RASKOŠNA

OVO JE NAJUKUSNIJA TORTA IZ STARE JUGOSLAVIJE: Ime je dobila po KRALJICI - recept je svaka žena imala u svesci

Najukusnije torta iz stare Jugoslavije je dobila ime po kraljici Nataliji, a recept je svaka žena imala u svojoj svesci

Objavljeno: 17:45h

Kako je krenula sezona slava, tako su i domaćice krenule u potragu za raskošnim poslasticama.

Od najbolje pesak torte, plazma torte...

Sada je pred vama torta kraljice Natalije koja se redovno služila u domu pravnika i diplomate Jevrema Grujića prilikom poseta kraljice Natalije Obrenović.

Bogata je kremastim filom, čokoladna, a ona se sprema od 1888. godine, a danas je sve popularnija.

Jaja u činiji
Jaja u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen

U Jugoslaviji je bila jedna od najukusnijih.

Ovo su sastojci za recept:

Za koru:

150 g brašna

150 g crne čokolade

150 ml ulja

1 kašika mleka

Jaja i šećer
Jaja i šećerfoto: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen

1/2 kesice praška za pecivo

6 jaja

150 g šećera

Za premazivanje:

150 g marmelade

Za glazuru:

Kora za tortu
Kora za tortufoto: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen

250 g crne čokolade

200 ml slatke pavlake

Filovanje torte
Filovanje tortefoto: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen

Ovo je priprema za najraskošniju tortu:

Razdvojite belanca i žumanca. Belanca umutite u čvrst šne, a žumanca umutite sa šećerom. Čokoladu za koru otopite na pari, pa je dodajte sa uljem u smesu sa žumancima. Potom dodajte šne, prašak za pecivo i brašno.

Fil za tortu
Fil za tortufoto: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen

Sjedinite sastojke, pa smesu za kore izlijte u pleh koji je premazan uljem i posut brašnom. Pecite kore za tortu na 180°C oko 40-45 minuta. Kada se kora za tortu ohladi, izvadite je iz kalupa i presecite uzdužno na dva jednaka dela.

Torta na tacni
Torta na tacnifoto: Printscreen/Youtube/ Emily's Kitchen

Premažite jednu koru i ivice marmeladom, pa preklopite drugom. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa dodajte glazuru na tortu.

Bonus video:

07:07

OVAKO JE NASTALA SRPSKA GASTRONOMSKA EROTIKA: Kuvar Mića napravio Karađorđevu šniclu zbog žene, a evo šta na njoj SIMBOLIŠE LIMUN

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.