BOGATA I RASKOŠNA
OVO JE NAJUKUSNIJA TORTA IZ STARE JUGOSLAVIJE: Ime je dobila po KRALJICI - recept je svaka žena imala u svesci
Najukusnije torta iz stare Jugoslavije je dobila ime po kraljici Nataliji, a recept je svaka žena imala u svojoj svesci
Kako je krenula sezona slava, tako su i domaćice krenule u potragu za raskošnim poslasticama.
Od najbolje pesak torte, plazma torte...
Sada je pred vama torta kraljice Natalije koja se redovno služila u domu pravnika i diplomate Jevrema Grujića prilikom poseta kraljice Natalije Obrenović.
Bogata je kremastim filom, čokoladna, a ona se sprema od 1888. godine, a danas je sve popularnija.
U Jugoslaviji je bila jedna od najukusnijih.
Ovo su sastojci za recept:
Za koru:
150 g brašna
150 g crne čokolade
150 ml ulja
1 kašika mleka
1/2 kesice praška za pecivo
6 jaja
150 g šećera
Za premazivanje:
150 g marmelade
Za glazuru:
250 g crne čokolade
200 ml slatke pavlake
Ovo je priprema za najraskošniju tortu:
Razdvojite belanca i žumanca. Belanca umutite u čvrst šne, a žumanca umutite sa šećerom. Čokoladu za koru otopite na pari, pa je dodajte sa uljem u smesu sa žumancima. Potom dodajte šne, prašak za pecivo i brašno.
Sjedinite sastojke, pa smesu za kore izlijte u pleh koji je premazan uljem i posut brašnom. Pecite kore za tortu na 180°C oko 40-45 minuta. Kada se kora za tortu ohladi, izvadite je iz kalupa i presecite uzdužno na dva jednaka dela.
Premažite jednu koru i ivice marmeladom, pa preklopite drugom. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa dodajte glazuru na tortu.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!