morate da probate
UŽIVAJTE U SLAVLJU UZ POSNU RUSKU SALATU: Najbolji starinski recept za omiljen dodatak svakom jelu - bolja od mrsne
U sezoni posnih slava, uživajte uz omiljenu posnu rusku salatu
U toku posta ili posnih slava, ne morate da se suzdržavate od vaše omiljene salete. Donosimo vam recept za posnu rusku koja se ni malo ne razlikuje od mrsne. Svakako ćete uživati!
Sastojci:
- 2 šargarepe (200 g)
- 2 krompira (250 g)
- 1/2 šolje grašaka
- 1 šolja seckanih kiselih krastavaca
Sastojci za majonez:
- 150 g kuvanih leblebija
- 120 ml tečnost u kojoj su se kuvale leblebije
- 50 ml ulja
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice senfa
- 1 kašika soka od limuna ili sirćeta
- biber i so po ukusu
Priprema posnog majoneza:
Za pripremu majoneza, potreban vam je štapni mikser.
Leblebije stavite u užu, dublju, posudu (možete koristiti i teglu), usitnite ih štapnim mikserom – miksajte dok je moguće.
Dodajte začine i dolivajte postepeno ulje i tečnost u kojoj su se kuvale leblebije uz neprekidno miksanje.
Posni majonez je gotov.
Priprema ruske salate:
Posna ruska salata se priprema na isti način kao i mrsna.
Povrće skuvajte na uobičajen način, kada se prohladi, iseckajte ga (šargarepu i krompir).
Količine povrća su date okvirno, možete ih povećati ili smanjiti, u zavisnosti od toga kakva vam se posna ruska salata dopada – sočnija ili „suvlja“.
Jedna šolja iseckanih krastavaca je oko 5-6 krastavčića.
Izmešajte povrće i posni majonez, majonez od leblebija.
Začinite po ukusu, dodajte so i biber. Po ukusu, možete dodati još neko povrće i začine.
S obzirom da je odnos sirovih i kuvanih leblebija okvirno 1:2,5, (od 100 g sirovih ćete dobiti cca 250 g kuvanih) kada ih kuvate, skuvajte više (da ne biste kuvali samo 100 g).
Bonus video
(Espreso/n1)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!