RECEPT ZA STARINSKO SLAVSKO ŽITO KOJE SVAKA PRAVA DOMAĆICA MORA DA ZNA: Ispoštujte OBIČAJ i lepo se zasladite
Slavsko žito, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

tradicionalni RECEPT

RECEPT ZA STARINSKO SLAVSKO ŽITO KOJE SVAKA PRAVA DOMAĆICA MORA DA ZNA: Ispoštujte OBIČAJ i lepo se zasladite

Priprema žita može da bude komplikovana, ako stvari tako postavimo

Objavljeno:

Slavsko žito je tradicija i kao takva važnija stavka nego cela slavska trpeza počevši od kolača, pite do slične stvari.

Priprema može da bude i veoma jednostavna, te vam u nastavku ostavljamo recept kako na veoma jednostavan i brz način da pripremite slavsko žito.

Ovo je tradicionalni način pripreme žita, baš onako kako su ga pripremale srpske domaćice pre mnogo decenija.

Sastojci:

  • 1/2 kg pšenice bjelice
  • 300-500 g šećera
  • 300-500 g mlevenih oraha
  • vanilin šećer
  • Potrebno:
  • dubok lonac
  • 2 peškira za kupanje (plažu) ili tanja ćebad
Žito, Slavsko žito
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Količine se mogu menjati po potrebi, ako volite slađe dodaćete više šećera i obrnuto.Isto je i sa orasima, probajte šta ste napravili, pa dozirajte po ukusu.

Postupak:

Pšenicu ćemo oprati i očistiti od nečistoća.Uzimamo dublji lonac, u koji staje pšenica i ostaje još toliko praznog prostora.Sipamo pšenicu i nalijemo hladnom vodom.

Važno: ako nismo dobro očistili pšenicu, sada će isplivati po površini ljuskice i ostale slične stvari, vreme je da to uklonimo.

Lonac sa pšenicom stavljamo na ringlu, poklopljen, ali ne 100%. Najbolji je poklopac sa otvorom. Kada voda provri, potrebno je da vri onako pošteno, ne najjače, ali jako.

Žito, Slavsko žito
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Ostaviti da vri oko 45-50 minuta.

Pogledati s vremena na vreme, ako je potrebno dodavati vodu. Potrebno je da uvek ostane vode oko 2 cm ili 2 prsta, kako vam draže, više od nivoa pšenice.

Posle 40- 45 minuta sklonite lonac sa šporeta.Završni proces pripreme slavskog žitaUzmete jedan peškir za plažu, rastvorite ga i stavite lonac na sredinu i dobro ga umotate. Možete staviti par većih gumica da se to drži. Važno je čvrsto umotati, da drži toplotu. Sada to uraditi i sa drugim peškirom. Ostaviti tako umotan lonac sa pšenicom da stoji 12-15 sati.

Kada sutradan odmotate lonac, videćete da je pšenica nabubrela i upila svu vodu, spremna je za mlevenje.

Postoji varijanta, da u početku, dok se ne izveštite, ostavite malo više vode pre umotavanja. To je svakako sigurna varijanta. Ta voda će ostati pri dnu, tako da tu pšenicu koja je ostala malo natopljena stavite na cediljku, dok meljete ostatak i sve će biti u redu.

Pšenicu meljete:

  • na mašini za mlevenje mesa
  • u blenderu
  • u secku (manje količine)

Samlevenu pšenicu zamesite sa šećerom i orasima i ukrasite prah šećerom i jezgrom oraha. To je to. Uopšte nije komplikovano a dopašće se i Vama i vašoj porodici da jedu žito koje ste vi sami pripremili. Još više ako u pripremu uključite celu porodicu.

Bonus video

00:08

SLAVA MOJE KUĆE: Pogledajte kako Kija Kockar obeležava veliki HRIŠĆANSKI PRAZNIK

(Espresonovosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.