stara dobra zimnica
KUPUS RIBANAC U BURETU: Najjednostavniji recept - stare majke ga samo tako kisele
Kupus ribanac u buretu po najjednostavnijem receptu baš onako kako ga naše stare majke kisele
Svaka žena ima svoje načine za pripremu zimnice po kojima je prave iz godine u godinu.
Većinom su u pitanju recepti koje su nasledile od svojih baka i majki, pre svega kiseljenje kupusa, a onda i ovaj kupus ribanac.
Sprema se na najjednostaviji mogući način, a to ćete videti i sami u ovoj pripremi.
Sastojci koji s potrebni za ovaj recept su:
1/4 vinobrana
15 kg kupusa
400 g soli
Ovo je priprema:
Kupus očistite od spoljnih listova, pa ga izrendajte. Bure od 10 l dobro očistite, pa poređajte sloj rendanog svežeg kupusa.
Posolite, pa dobro pritisnite rukama, sve dok ne zapeni. Na isti način poređajte preostali kupus i so u bure. Pokrijte bure čistom krpom, pa zatvorite i preko stavite kamen koji ste dobro oprali.
Kako biste napravili ribanac, ostavite da se kupus ukiseli, a za to je potrebno nekih dve nedelje. Zatim vinobran pomešajte sa vodom, pa sipajte u bure sa kupusom i ponovo zatvorite, pa stavite na hladno mesto.
Tokom mirovanja, bar jednom nedeljno proveravati da li kupus peni, a zatim pomoću krpe skupite nastalu penu.
Krpu oprati i vratiti u bure. Ribanac je gotov, a od njega možete da napravite i lažne sarme.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!