pravo srpsko
PEČENI PARADAJZ IZ RERNE U TEGLI: Zaboravljena zimnica - samo stari domaćini je prave svake godine
Pečeni paradajz iz rerne u tegli je zaboravljena zimnica, a stari domaćini znaju kako se sprema iz godine u godinu
Domaćice su već zasukale rukave i bacile se na spremanje zimnice bez koje ne mogu hladni zimski dani da se zamisle.
Nemojte da zaboravite da naši stari spremaju paradajz u flašama koji uvek ispadne najkusniji, najbolji ajvar, kiseli kupus...
Sada je pred vama pečeni paradajz iz rerne u tegli je koji je skroz zaboravljen, a stare domaćice znaju kako se on sprema iz godine u godinu.
Za ovaj recept su izdvojeni sledeći sastojci:
1 manja glavica iseckanog belog luka
maslinovo ulje
so
po 1 kašika svežeg lišća oregana, bosiljka i ruzmarina
šećer
Priprema se ovako:
.Uzmemo manje a čvršće paradaize, prepolovimo, stisnemo dobro prstima da izađe tečnost i ređamo u veliki pleh iz rerne. Po paradajzu sipajte šećer i soli onoliko kao kad solimo salatu.
Rernu ugrejemo na 150 stepeni, stavimo pleh sa paradajzom i sušimo 2 sata ( pazite nisu sve rerne iste, negde treba koji minut više negde manje od 2 sata).
U posudu stavimo 1 kašiku sveže seckanog oregana, bosiljka i ruzmarina, dodamo 1 manju šoljicu ulja i seckani beli luk.
Sve izmešamo.
Paradajz dok je još vruć ređamo u tegle, posipamo ga seckanim začinima i seckanim belim lukom u ulju. Kad napunimo tegle,na vrh stavimo 1 kašiku ulja i zatvorimo ih metalnim zatvaračima.
Ugrejemo rernu na 1oo stepeni, stavimo tegle, grejemo ih 30 minuta i isključimo rernu i ostavimo da se tegle ohlade u njoj ( to je pasterizacija).
Uživajte u ovoj zimnici.
Bonus video:
(Espreso/Coolinarika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!