recept
ITALIJANKE SPREMAJU ZIMNICU SAMO NA OVAJ NAČIN: Koriste OVU VRSTU ULJA, zbog toga im uvek ispadne SAVRŠENO
Ukiseljeni crni luk je zanimljiva zimnica čiji recept stiže iz Italije
Sezona spremanja zimnice uveliko je počela. Mnogi od vas su od svojih baka nasledili to divno umeće i razne male cake spremanja sezonskog voća i povrća za hladne dane. Mi vam ovoga puta donosimo recept kako da zimnicu pripremite sa ekstra devičanskim maslinovim uljem. Možda niste znali, ali upravo ova vrsta ulja zbog bogatstva vitaminom E i prirodne zaštite od oksidacije, sjajan je izbor za konzerviranje namirnica.
Kao što nam je poznato, najčešći načini prpreme zimnice su potapanje povrća u slanu vodu, zatim čuvanje u ulju i sirćetu, konzerviranje šećerom, a tu je i sušenje plodova. Posebno ćemo istaći čuvanje namirnica u ulju, a najbolji izbor je ekstra devičansko maslinovo ulje, jer poseduje nebrojeno mnogo prednosti. Kao što smo već pomenuli, ekstra devčansko maslinovo ulje je odličan konzervans i dobro čuva ukus namirnica, koji i upija, pa se takvo ulje naknadno može koristiti za razne marinade i prelive.
Široka je lepeza namirnica koje se mogu pripremati sa ekstra devičanskim maslinovim uljem. U ulju možete čuvati razne vrste sireva, kao što su koziji, ovčiji, pa čak i mocarela, zatim paradajz, papriku, pečurke, tikvice, artičoke, kapar i ribu. Ukus zimnice možete obogatiti začinima, kao što su bosiljak, biber, ruzmarin, zatim belim lukom, đumbirom i slično. Naš savet je da prilikom spremanja koristite zdrave i čvrste plodove, kojima ste odstranili oštećene delove, kako bi vaša zimnica duže trajala.
Pre stavljanja u čiste i sterilne tegle, povrće treba prokuvati u mešavini jednog dela sirćeta i dva dela vode. Plodovi se nakon toga dobro ocede i onda se zajedno sa začinima ređaju u tegle. Na kraju ih prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem. Zimnicu je najbolje čuvati u tamnom i hladnom prostoru.
Italijani su nenadmašni kada je u pitanju priprema bilo kog jela, a priprema hrane za zimske dane im je takođe jača strana. U nastavku vam donosimo jednostavan recept koji će vam od jeseni pa do proleća ukrašavati trpezu.
Ukiseljen crni luk na italijanski način
Sastojci:
1,5 kg sitnog crnog luka
2 l Baso sirćeta sa crvenim grožđem
1 l vode
4 limuna
3 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
4 kašike soli
2 kesice bibera u zrnu
Priprema:
U veći lonac stavite očišćen luk, prelijte polovinom sirćeta, dodajte so i poklopite pa ostavite da odstoji jedan dan. Sledećeg dana, zajedno sa tečnošću u kojoj je odstojao, stavite luk da se kuva 3-4 minuta od momenta kada provri.
Nakon toga skinite sa ringle i ostavite da se ohladi. Za to vreme pomešajte preostalo sirće sa vodom, sokom od limuna i šećerom pa sve kratko prokuvajte a zatim ohladite.
Ohlađeni luk ređajte u teglice, dodajte biber i prelijte razblaženim sirćetom. Zatvorite tegle i odložite na hladno mesto.
Bonus video:
(Espreso/ Najbolje iz Italije)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!