OVO JE BIO NAJUKUSNIJI KOLAČ U JUGOSLAVIJI: Niko nije mogao da ga odbije - sočan, a i za svačiji novčanik (RECEPT)
Mokri kolač sa jabukama, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

sećate li se te poslastice?

OVO JE BIO NAJUKUSNIJI KOLAČ U JUGOSLAVIJI: Niko nije mogao da ga odbije - sočan, a i za svačiji novčanik (RECEPT)

"Mokri kolač sa jabukama" je bio najkusniji kolač u Jugoslaviji, sočan, a sastojci uopšte nisu skupi

Objavljeno:

Kuvanim jelima, pitama, tortama, pa ni kolačima iz Jugoslavije nijedno dete, a ni starija osoba nisu mogli da ga odbiju.

Tako će vas jedna poslastica setiti na ta vremena i napravićete je svojim najmilijima prvom prilikom.

Jedan je od najukusnijih a sastojci uopšte nisu skupi i svako može da ih priušti.

Mućenje belanaca
Mućenje belanacafoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

Reč je o "mokrom kolaču sa jabukama", a za ovaj recept vam je potrebno:

Za koru:

1 kesica praška za pecivo

4 jajeta

100 ml vode

Mućenje jaja u činiji
Mućenje jaja u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

100 g šećera

100 ml ulja

200 g brašna

Za fil:

100 g šećera

Brašno u umućenim jajima
Brašno u umućenim jajimafoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

1 kg jabuka

80 g pudinga od vanile

Za ukrašavanje:

500 ml slatke pavlake

Sada ide detaljna priprema:

Odvojte žumanca i belanca, pa belanca pomešajte sa šećerom i umutite u čvrst šne. U žumanca dodajte ulje, vodu i prosejano brašno sa praškom za pecivo.

Smesa za koru u plehu
Smesa za koru u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

Dobro sjedinite, pa dodajte u belanca i lagano promešajte.

Sipajte dobijenu smesu u tepsiju koju ste premazali puterom (ili nauljili) i posuli brašnom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.

U šerpu sipajte vodu (900 ml) i dodajte šećer, a kada proključa dodajte jabuke koje ste sitno iseckali. Ostatak vode (100 ml) pomešajte sa pudingom i dodajte u jabuke.

Kuvanje jabuka u šerpi
Kuvanje jabuka u šerpifoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

Kada jabuke budu gotove vruć fil sipajte preko kore. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, a zatim stavite u frižider.

Umutite slatku pavlaku i dekorišite kolač.

Bonus video:

07:33

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

(Espreso/Stil/Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.