ne postoji bolji ukus
KISELA PEGLANA PAPRIKA U TEGLI: Najstarija zimnica - naši preci su ovaj recept prenosili sa kolena na koleno
Kisela peglana paprika u tegli je najstarija zimnica koju su naši preci spremali, a recept se prenosio na sve generacije
Već smo pisali da od paprika možete da napravite razne zimnice koje preko cele zime uz sve.
One u tegli mame svojim kiselkastim ukusom i idu najbolje uz prebranac, ali i mnoga druga kuvana jela.
Peckana paprika u tegli je kod nas jako popularna, a sada ćete videti kako se sprema kisela peglana paprika koja je još ukusnija, a naročito jer je od naših predaka.
Zapišite sastojke koji idu uz ovaj recept:
1 g konzervansa
10 kg očišćene paprike
1 vinobran
400 g šećera
100 g esencije
250 g soli
Priprema:
1. Pomešajte so, šećer, vinobran, konzervans i esenciju.
2. Paprike operite, obrišite i očistite od semenki. Pripremljenu papriku naređajte u dublji sud i pritisnite težim predmetom (kamenom) i ostavite do narednog dana da stoji.
3. Sutradan izvadite paprike (tečnost sačuvajte) i unutrašnjost svake paprike premažite mešavinom očišćenog i iseckanog belog luka i celera.
4. Paprike ređajte jednu preko druge u teglu, a preko svakog reda posipajte nekoliko zrna bibera i mešavinu belog luka sa celerom ili renom.
5. Snažno pritisnite paprike i punite tegle(ostavite do vrha jedan prst).
6.Naređane paprike prelijte njihovim sokom tj. sokom koji su pustile preko noći.
7. Napunjene tegle ostavite 24 h otvorene da stoje (dodajte još soka) a zatim hermetički zatvorite. Tegle sa paprikama ostavite da odstoje na hladnom mestu najmanje tri nedelje pre služenja.
Vreme pripreme: 60 minuta + 24 h da odstoje.
Bonus video:
(Espreso/Lisa.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!