neodoljiv je
DOMAĆICE SA JUGA SRBIJE OVAKO PRAVE LESKOVAČKI AJVAR: Najukusnija zimnica - recept znaju samo one
Leskovački ajvar domaćica sa juga Srbije je najukusnija zimnica, a taj recept znaju samo one
Polako kupujte paprike i patlidžan jer je vreme da napravite najukusniji ajvar koji ćete tako slatko jesti cele zime.
Postoji mnogo načina na koji možete da ga spremite, a sada ćete videti kako domaćice sa juga Srbije spremaju leskovački ajvar za zimnicu.
One spremaju najkusniji svake godine i njihova tegla se uvek traži više.
Nećete morati da ga kupujete, jer ovako napravljen biće kao njihov.
Potrebni su vam sledeći sastojci za ovaj recept i uživaćete u neodoljivoj zimnici kada ga napravite:
4 kašike esencije
12 kilograma crvenih paprika
6 kašika šećera
1 litar ulja
6 kašika soli
Pre same pripreme ajvara, trebalo bi pripremiti tegle u koje ćete sipati spremljen ajvar. Da biste bili sigurni da ste eliminisali sve klice koje se tu mogu naći, sterilišite i poklopce tegle kuvanjem u ključaloj vodi 10 – 15min. Na taj način ćete biti sigurni da su vaše tegle potpuno čiste i spremne za ajvar. Pre samog punjenja sterilisanih tegli ajvarom, poklopac i vrh tegle možete prebrisati alkoholom, kako biste uništili sve potencijalne bakterije.
Papriku ispecite, a zatim dobro ocedite. Proces ceđenja paprike je jedan od najvažnijih, te je potrebno da paprika bude dobro oceđena pre sledeće faze spremanja. Da biste bili sigurni da se paprika dobro ocedila, ostavite je da se cedi preko noći. Sutradan pečenu papriku oljuštite, odstranite semenke, a nakon toga sameljite blenderom ili mašinom za mlevenje mesa. Preporuka je da se melje tako da komadi ne budu poptuno samleveni (ispasirani), već da budu malo krupniji, jer se na taj način oseća potpun ukus paprike.
Nakon što su vam paprike spremne, u velikoj šerpi pomešajte ulje, šećer, so i esenciju i kuvajte na laganoj vatri do potpunog sjedinjenja. Nakon što smesa poprimi odgovarajuću teksturu, dodajte pečenu i izmeljenu papriku. Sledi najzahtevnija faza u procesu spremanja ajvara – mešanje. Potrebno je mešati najpre lagano i slabije, a zatim konstantno i malo jače, na jačoj vatri, i taj proces bi trebao da traje oko sat vremena. Ajvar je potrebno upržavati sve dok sav sok i smesa dobije kompaktnu teksturu, dobre gustine i potpuno sjedinjene sastojke. Da li je ajvar dovoljno upržen možete proveriti tako što ćete provući varjačom po dnu šerpe i ako ostane trag, to znači da je višak vode ispario i da je vaš ajvar spreman.
Još jedan važan deo procesa pripreme ajvara je i konzerviranje. Pravilno konzerviranje ajvara je, pored zdravstvenog aspekta, bitno i sa finansijskog aspekta. Ukoliko ne konzervirate ajvar pravilno, kvarenje je poptuno neizvesno i jedino što vam preostaje je bacanje tegli ajvara u koji ste uložili ne samo trud, već i novac. Da biste to izbegli, predstavićemo vam kako da na jednostavan i zdrav način pravilno konzervirate ajvar i sačuvate ga od kvarenja i propadanja, bez upotrebe konzervansa.
Naime, tegle koje ste prethodno oprali stavite u rernu na 100°C da se zagreju i ostavite ih tako da stoje 15 minuta. Nakon toga izvadite tegle iz rerne, napunite ih ajvarom ravnomerno, tako da popunite sve vazdušne šupljine. Kada ste napunili tegle ajvarom, stavite ih ponovo u rernu da se greju na 100°C na 15 minuta, bez poklopca. Kada ih izvadite, primetićete da se uhvatila blaga korica na vrhu od toplote.
Za kraj, staviite prethodno oprane poklopce na teglu, čvrsto zatvorite i ponovite proces – stavite tako zatvorene tegle u rernu na 100°C da se greju 15 minuta. Kada ih izvadite nakon 15 minuta, proces je završen i vaš ajvar je sačuvan od kvarenja potpuno prirodnim metodama.
Kada ste spremili ajvar i preduzeli sve opisane mere predostrožnosti za očuvanje njegovog kvaliteta, ostaje vam samo da uživate u ovoj slanoj poslastici vrhunskog i jedinstvenog ukusa, omiljenog na našem podneblju!
Bonus video:
(Espreso/Agromedia.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!