za sve proslave je najbolje
MAKEDONKE PRAVE NAJUKUSNIJU SLADOLED TORTU: Puna je kremastog fila - recept koji decenijama unazad koriste
Makedonska sladoled torta je najkusnija jer je puna kremastog fila, a recept domaćice koriste decenijama unazad
Sezona slava je polako počela, a kako biste imali bogatu trpezu, pored predjela, supe, sarme i pečenja i kolača, jedna lagana torta će vam dobro doći.
Naše žene ih prave na najbolje načine, ali i Makedonke imaju jednu posebnu koja očarava svojim ukusom.
Nećete morati da kopate po starim sveskama kada probate nešto novo, a i svi gosti će vam tražiti parče više.
Ovo su sastojci koji su potrebni za recept sladoled torte na makedonski način:
300 ml. slatke pavlake
6 kom jaja
100 gr. šećera u prahu
250 gr. šećera
125 gr. maslaca ili margarina
1 supena kašika limunovog soka ili sirćeta
100 gr. čokolade
5 supenih kašika šećera
250 ml. mleka
4 supene kašike gustina
Priprema
1.
Odvojte belanca od žumanaca i dobro umutite u čvrst sneg sa 250 gr. šećera, pa u to dodajte 1 supenu kašiku limunovog soka ili alkoholnog sirćeta , ali dodajte kap po kap ,sve vreme muteći.
2.
Oblozite dublji pleh alu folijom i blago premažite uljem, pa u to sipajte umućeni sneg. Susite na temperaturi od 150 stepeni jedno 2-3 h
3.
Kora treba da bude blago rumena, a na dodir mekana-sunđerasta
4.
Dok se kora susi, umutite žumanca sa 5 kašika šećera, 4 kašike gustina i umešajte u to 250 ml. mleka. Kuvajte na pari sve dotle dok se fil ne zgusne , pa ga dobro ohladite.
5.
Posebno umutite 125 gr. maslaca ili kombinaciju 75 gr. maslaca i 75 gr.margarina sa 100 gr. prah secera
6.
U ohlađen krem dodajte umućeni maslac i dobro sjedinite .
7.
Istopite 100 gr. cokolade pa dodajte filu.
8.
Gotovu koru izručite na tacnu, dobro ohladite i nafilujte filom .
9.
Celu tortu prekrjite umućenom slatkom pavlakom.
Bonus video:
(Espreso/Coolinarika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!