NAJBOLJA TORTA
OMILJENA TORTA BEOGRAĐANA PRVI PUT NAPRAVLJENA 1974. GODINE: Spremite se za KRALJICU među poslasticama (RECEPT)
Omiljena torta mnogih je nastala 1974. godine i to baš u Beogradu
Hotel je recept zaštitio, a iako je originalni recept tajna, u jednom intervjuu Anica Džepina je ipak otkrila neke detalje zbog kojih je Moskva šnit jedna od najpopularnijih poslastica ove poslastičarnice:
-Ananas i višnje treba gusto skuvati i ocediti, što je tajna koja voću produžava rok trajanja, pa torta može stajati dugo, a da se ne pokvari. -Kora se pravi od mlevenih oraha u koje se dodaje po jedna kašika brašna i pti-ber keksa koji sadrži dovoljno masnoće za poželjnu teksturu i ukus. U smesu za kore dodaje se i badem, da bi masa bila bela. -Fil se pravi od dva krema koji se posebno kuvaju i potom spajaju u žuti puter krem (šamponez krem), koji daje penastu strukturu. -Torta se dekoriše svežim šlagom neposredno pre serviranja, a povrh šlaga je poželjno, kao ukras, naređati i nekoliko listića badema. -Moskva šnit se najbolje seče kada je poluzamrznuta, a služi se hladna.
Iako nemamo original, možete pokušati sa ovim receptom jer ukus je neponovljiv.
Sastojci:
- Potrebno za 4 kore:
- 16 belanaca
- 16 kašika šećera
- 24 kašike mlevenih oraha
- 4 kašike mlevenih lešnika
- 4 kašike brašna
Za fil:
- 16 žumanca
- 12 kašika šećera
- 1 puding od vanile
- 500 ml mleka
- 1 kašika gustina
- 250 gr maslaca
I još treba:
- 500 ml slatke pavlake
- 500 gr višanja
- 1 manja konzerva ananasa
- 150 gr pečenih, seckanih lešnika
Način pripreme:
- Izmiksati 4 belanca, zatim postepenim dodavanjem 4 kašike šećera izmiksati u gušći šam.
- Dodati 1 kašiku brašna, 6 kašika mlevenih orahe i 1 kašiku mlevenih lešnika. Lagano promešati varjačom.
- Sipati u pleh veličine 23 x 33 cm i peći 12-13 minuta na 200 °C ili zavisno od vaše rerne. Ponovite postupak i za preostale tri kore.
Fil: Žumanca i šećer dobro umutiti, zatim dodati gustin i puding koji su razmućeni sa 150 ml mleka i sve lepo sjediniti. Ostatak mleka staviti da prokuva i dodati umućenu smesu. Na tihoj vatri kuvati uz neprestano mešanje varjačom. Fil ohladiti, a onda mu dodati umućeni maslac.
Pred filovanja torte umutiti slatku pavlaku.
Na tacnu staviti prvu koru, zatim fil, višnje, seckane lešnike i umućenu slatku pavlaku.
Zatim drugu koru, fil, ananas isečen na kockice, lešnik i slatku pavlaku.
Treća kora, fil, višnje, ananas, lešnik i slatka pavlaka.
Na kraju ide četvrta kora i ukrašavanje po želji. U ovom slučaju je išao buter krem i ukrašavanje fondanom.
BONUS VIDEO:Pogledajte kako je moćna torta
(Espreso/24sedam)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!