![OVAJ KOLAČ SE TAMANIO U STAROJ JUGOSLAVIJI: Sočan i ukusan - sastojke sve imate KOD KUĆE (RECEPT)](/data/images/2023/07/03/18/1396703_priporma78_ls.jpg)
SEĆATE LI SE?
OVAJ KOLAČ SE TAMANIO U STAROJ JUGOSLAVIJI: Sočan i ukusan - sastojke sve imate KOD KUĆE (RECEPT)
Uglavnom su sve sastojke imale kod kuće, jer su u pitanju jednostavni recepti
Domaćice su u Jugoslaviji obavezno uz ručak spremale i kolače jer je to bila tradicija koja se poštovala.
Uglavnom su sve sastojke imale kod kuće, jer su u pitanju jednostavni recepti.
Upravo je jedan takav - recept za kolač sa orasima preliven čokoladnom glazurom.
Potrebni sastojci:
![Kolač, Kolač sa orahom](/data/images/2022/07/12/12/1214977_smesa111_ff.jpg?ver=1694711989)
Sastojci:
Za testo:
200 g mlevenih oraha
3 jajeta
80 g šećera
250 ml mleka
100 ml ulja
300 g brašna
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
![Kolač, Kolač sa orahom](/data/images/2022/07/12/12/1214971_smesa5_ff.jpg?ver=1694711999)
Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
10 kašika šećera
6 kašika vode
Priprema:
![Kolač, Kolač sa orahom](/data/images/2022/07/12/12/1214979_smesa3_ff.jpg?ver=1694712017)
Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Ulijte mleko i ulje sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta. Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izmoljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko celih oraha.
Bonus video:
(Espresi/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!