birajte dobro
DOMAĆICE LUPAJU GLAVU OKO ZIMNICE SA PARADAJZOM: Ovo je NAJBOLJI SRPSKI RECEPT, nema DILEME
Treba dobro izabrati kako ćete potrošiti svoj paradajz za zimnicu, ovde imamo najbolje ideje
Sezona pripremanja zimnice je u punom jeku, gde god se okrenemo miriše pečena paprika, pa nije tako teško da nam se dogodi da uživajući u mirisu i ukusu paprike zaboravimo na prelepu turšiju od paradajza!
Predstavljamo vam 3 najlepša recepta za zimnicu u kojima je glavna zvezda upravo ova prelepa crvena voćka!
1. Italijanski paradajz (salata ili sos za testeninu)
Sastojci:
- 3 kg paradajza,
- 2 glavice belog luka,
- 4 lista lovora,
- 1 kašika ruzmarina
- 1 kašika origana,
- 2 dl ulja,
- pola kesice konzervansa,
- malo soli,
- biber.
Priprema:
- Paradajz oprati, pa ga preliti vrelom vodom (popariti kako bi se lakše ljuštili), oljuštiti ga i iseći na kockice, beli luk takođe iseći na kockice.
- Staviti ulje u šerpu i dinstati paradajz, dodati beli luk, lovor, origano, ruzmarin, so i biber, pa i dalje kuvati paradajz.
- Kada voda uvri, dodati pola kesice konzervansa. Kada se konzervans otopi, izvaditi listove lovora i sipati u tegle.
2. Južnjački sok od paradajza
Sastojci:
- oko 6 kg paradajza (pre čišćenja),
- 2 kašike soli,
- 4 ašike šećera,
- crni luk i ljute papričice,
- celer po ukusu.
Priprema:
- Paradajz dobro oprati. Očistiti i iseći na komade.
- Samleti mašinicom za mlevenje paradajza.
- Procediti u specijalnoj cediljki.
- Sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati. Kad provri, kuvati još 10-15 minuta.
- Flaše zagrejati u rerni, 10 minuta na 100 stepeni.
- Vruć paradajz sipati u vruće flaše. Na svaku flašu staviti parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.
- Flaše uviti u peškir i ostaviti 24 sata da se tako ohlade.
- Uživajte u zimskim danima sa čašom domaćeg soka od paradajza!
3. Sunčana turšija
Sastojci:
- 1 kg zelenog paradajza,
- 250 g šargarepe,
- 2 struka celera.
Za marinadu:
- 3 kašike soli,
- 4 kašike šećera,
- 18 kašika sirćeta,
- 6 aspirina.
Priprema:
- Operite zeleni paradajz, izbušite ga većom iglom i poređajte u trolitarsku teglu zajedno sa očišćenim šargarepama, strukovima celera i čenovima belog luka.
- Napravite marinadu od soli, šećera i sirćeta i prelijte povrće u tegli. Dodajte aspirine i nalijte vodom do vrha. Zatvorite čvrsto i okrenite poklopcem na dole na jedan dan.
- Sledećih dana mućkajte teglu svaki dan dok se aspirin, šećer i so potpuno ne rastvore.
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:
(Espreso/ Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!