zimnica
OVO JE NAJTRAŽENIJI RECEPT ZA ZIMNICU, SVE DOMAĆICE GA TRAŽE: Napravite SOMBORKE PAPRIKE na najbolji način
Septembar je uveliko krenuo, pa tako su i domaćice počele da spremaju zimnicu. Pored kiselog kupusa koji je nezaobilazan, spremaju se i druge salate koje Srbi obožavaju da jedu.
Jedna od njih sigurno jeste peglana paprila, takozvana somborka. Evo jednog lakog recepta za ovu salatu koju ćete tamaniti.
Ovo je najaktuelnija zimnica koju možete da napravite, ali i da uživate.
Mera za 6kg somborke:
2 kašike soli
pola kesice konzervansa
pola kesice vinobrana
4l vode
1l alkoholnog sirćeta 9%
250gr šećera
Priprema:
Sve sastojke, osim paprike, prokuvati (doviljno je samo da smesa proključa) i možete skloniti sa vatre. Tom smesom preliti prethodno opranu i od semenki očišćenu papriku.
Zatim je pritisnuti teškim teretom i prekriti je ćebetom. Sutradan somborku složite u tegle. Važno je prilikom slaganja da je dobro ispritiskate, da ne ostaje vazduh.
Unutra, po želji, možete da stavljate i iseckan peršun, celer i ribani ren, zatim sa preostalom smesom u kojoj je bila paprika prelijte papriku u teglama da je tečnost pokrije, preko stavite plastične zvezde kako biste pritegli papriku, pokrijte celefonom, stavite poklopce i odložite do upotrebe.
Inače, somborke su ljute, ali će im sirće izvući veći deo ljutine, tako da će biti blago pikantne.
Majke i snajke
(Espreso/Anđela Milojković)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!