RECEPT ZA SLATKO OD SMOKVI KOJE ĆETE JESTI ČTAVE ZIME: Samo ovakve voćke MORATE BIRATI da bi bilo UKUSNO
Slatko od smokvi, Foto: Printscreen/Youtube/ Cecine Cake

recept

RECEPT ZA SLATKO OD SMOKVI KOJE ĆETE JESTI ČTAVE ZIME: Samo ovakve voćke MORATE BIRATI da bi bilo UKUSNO

Da li ćete ih jesti kašikom, mazati na hleb, dodavati jogurtu ili drugim jelima... u to se već nećemo mešati

Objavljeno: 10:55h

Ako još niste probali, oduševićete se! Slatko od smokvi pravi se jednostavno, ne zahteva mnogo sastojaka i vremena.

Dovoljno je da pripremite smokve, vodu i šećer, a ono što ćete dodati zavisi samo od vašeg ukusa. Ako želite da vam slatko miriše na cimet, onda uzmite jedan štapić, predlažemo limun, a možete dodati i đumbir, orase, pa čak i kombinovati sa nekim drugim voćem.

Inače, smokve su veoma zdrave i čak se smatraju najzdravijim mediteranskim voćem. Možete ih i osušiti, pa sačuvati za jesen i zimu. Kada birate smokve za svoje slatko, izbegavajte one koje su premekane, imaju udubljenja ili tamne fleke.

Slatko od smokava
foto: Printscreen/Youtube/ Cecine Cake

Vreme pripreme:

120 minuta

Sastojci:

1 kg svežih smokvi

500 g šećera

1 limun (sok i korica)

1 vanilin šećer (opciono)

1 štapić cimeta (opciono)

Priprema:

Operite smokve i odstranite peteljke. Možete ih ostaviti cele ili ih prepoloviti, po želji. U velikoj šerpi, stavite smokve, šećer, sok i koru limuna, vanilin šećer (ako koristite) i štapić cimeta (ako želite aromu cimeta).

Slatko od smokava
foto: Printscreen/Youtube/ Cecine Cake

Na srednje jakoj vatri, kuvajte smesu dok smokve ne omekšaju i šećer se potpuno rastopi, povremeno mešajući. Ovo može trajati oko 30-40 minuta. Kada smokve omekšaju i postanu staklaste, sklonite štapić cimeta (ako ste ga koristili) i limunovu koru.

Ako želite da smesa bude glatka, možete je izblendirati ili propasirati kroz cediljku. Vratite smesu na vatru i kuvajte još 10-15 minuta dok ne postane gušća. Proverite gustinu džema tako što ćete staviti kapljicu na hladan tanjir. Ako se stegne i ne razliva se, gotovo je.

Sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Vruće slatko sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite poklopcima i okrenite ih naopako da se stvori vakuum. To će produžiti rok trajanja slatkog. Nakon što se slatko ohladi potpuno, čuvajte ga u frižideru. Možete ga koristiti kao namaz na hlebu, dodatak jogurtu, ili kao slatki dodatak raznim jelima.

Kad ste već tu, iskoristite ovu zdravu biljku u potpunosti i napravite čaj od lista smokve koji mnogi nazivaju eliksirom života.

Bon appetit!

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.