RECEPT
OTKRIVAMO VAM UNIKATNI RECEPT ZA KLOT PASULJ KOJI SU NAŠE BAKE PRAVILE: Poseban način KUVANJA mu daje SAVRŠEN ŠMEK
Kažu da je pasulj jedno od jela koje svaka domaćica pravi na svoj način, čak i kada prati recept, ovo je jelo koje svakome ispadne za nijansu drugačije ali svima budi istu asocijaciju na domaćinski ručak i topli dom.
Ukoliko ga spremate sa ljubavlju ispašće na jedan način, kao i ukoliko ste u žurbi nemojte očekivati da ćete zablistati, takođe zavisi i koju vrstu pasulja koristite.
Svakako, u nastavku vam delimo recept za čorbasti pasulj koji svaka novopečena domaćica može lako da savlada.
Sastojci:
- 500 g pasulja gradištanca
- 500 g crnog luka
- par čena belog luka
- 2 šargarepe
- pola sveže ljute paprike, ili tucana ljuta (ukoliko volite ljuto)
- so
- biber
Zaprška:
- 1 ravna kašika aleve paprike
- 1 kašika brašna
- ulje
Priprema:
Najbolje je da noć pre potopite opran pasulj kako bi nabubreo i uštedeo vam vreme za pripremu, tako što ćete ga staviti u šerpu i naliti vodom okoliko da ogrezne. Recimo do 2 litra bi trebalo da je dovoljno na 500 grama.
Odliti tu vodu u kojoj je noćio, sipati novih 2 litra i staviti na šporet. Kada proključa, prospite i dodajte novu. Sačekajte da i ona proključa, zatim i nju odlijte i napunite novu treću turu vode.
Iseckajte crni i beli luk što sitnije, šargarepu narendajte, ako ste se odlučili za pikantniju verziju onda i ljutu papričicu naseckajte na krugove.
Staviti sve u šerpu sa pasuljem, dodati so i biber po ukusu i ostaviti na srednjoj vatri narednih 2 do 3 sata, uz povremeno mešanje i dodavanje vode.
Kada je zrno skuvano, a ostalo povrće napravilo pihtijastu smesu odnosno istopilo i dalo kremastu teksturu čorbi, sklonite sa vatre i pripremite zapršku.
Zaprška:
Sipajte ulje koliko da ogrezne dno šerpice ili tiganja, zatim, kada se zagreje dodajte kašiku brašna i ravnu kašiku aleve. Mešajte besprekidno minut do dva. Čim se sjedini i postane blago gusta masa, sipajte direktno u šerpu sa pasuljem.
Vratite na vatru još nekoliko minuta da se zaprška istopi u čorbi uz konstantno mešanje.
Prijatno!
(Espreso/TatjanaMaksić)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!