DIJETETIČARKA OTKRILA KOJE VOĆE JE NAJBOLJE ZA MRŠAVLJENJE: Možete ga jesti koliko želite, a NĆETE SE UGOJITI
Voće, Foto: Emilija Jovanović

sjajno

DIJETETIČARKA OTKRILA KOJE VOĆE JE NAJBOLJE ZA MRŠAVLJENJE: Možete ga jesti koliko želite, a NĆETE SE UGOJITI

To se posebno odnosi na osobe sa dijabetesom, naglašava Červoni

Objavljeno:

Mnogi ne mogu da zamisle dan bez slatkiša, a lekari kao zdravu zamenu predlažu voće, koje ne samo da je hranljivo, već i hidrira i puno je vitamina i minerala.

Dijetetičarka Bet Červoni objašnjava da se možete bez griže savesti da se počastite voćem, u razumnim količinama: „Ne želim da neko zazire od voća jer je to prirodni šećer. Telo ga prerađuje potpuno drugačije nego što bi prerađivalo rafinisani šećer kakav nalazimo u slatkišima."

Međutim, to ne znači da treba preterati sa voćem, jer veće količine šećera, čak i prirodnog, ipak mogu da izazovu probleme. To se posebno odnosi na osobe sa dijabetesom, naglašava Červoni.

Gojaznost, Kilogrami, Dijeta, Mršavljenje
foto: Profimedia / Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy /

Jabuke

Najveći udeo šećera u jabuci je fruktoza, tzv. voćni šećer, koji za razliku od drugih zaslađivača, kao što su glukoza ili saharoza, ne podiže nivo šećera u krvi na visoke nivoe. Još jedna prednost ovog voća je bogatstvo vlakana koja pomažu u razgradnji glukoze i time snižavaju nivo šećera u krvi.

Zelene jabuke imaju znatno manje šećera od crvenih jabuka!

Mango i ananas

Posebno slatko je tropsko voće, a prednjači mango sa čak 46 grama šećera u jednom voću! Ananas je samo nešto manje sladak i važno je biti oprezan sa unosom. Kombinovanje tropskog voća sa proteinima poput grčkog jogurta može pomoći jer usporavaju oslobađanje šećera u krv.

Lubenica

Lubenica je odličan način da zasladite vruće letnje dane jer ima malo ugljenih hidrata, pa parče ili dva neće značajno povećati nivo šećera u krvi.

Lekari i dijetetičari napominju da osobe bez dijabetesa ne moraju da brinu o konzumiranju previše šećera kroz voće, posebno ako se odluče da ga koriste kao zamenu za slatkiše i sve druge oblike rafinisanog šećera. Takođe, zbog drugačijeg načina razlaganja u organizmu, prirodni šećeri koji se nalaze u voću znatno manje goje i najzdraviji su način da se zadovolji želja za slatkišima.

pijaca, Voće, trešnje
foto: Emilija Jovanović

Banana

Banana možda nije najslađe voće, ali ima visok sadržaj šećera koji se povećava tokom zrenja. „Ako pazite na unos šećera, obratite pažnju na veličinu banana i jedite one koje su manje veličine i imaju zeleniju koru – jer što je koža smeđa, to su slađe“, naglašava Červoni.

Trešnje i grožđe

Budimo iskreni, slatke i ukusne trešnje se lako jedu u mnogo većoj količini od preporučene šolje! Stručnjaci savetuju da budemo umereni jer su bogati šećerom. Istina je da je to mnogo zdravija vrsta šećera koja nam neće štetiti kao onaj koji se nalazi u slatkišima, ali je ipak važno ne preterati i biti umeren.

Tako je i sa grožđem, takođe bogatim šećerom, ali je ipak zdravija letnja poslastica od sladoleda.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.