sjajno
KADA SPREMITE KUPUS RIBANAC OVU STVAR MORATE RADITI JEDNOM NEDELJNO: Samo tako se NEĆE POKVARITI i trajaće duže
U bure ređati staviti jedan sloj kupusa, malo ga posoliti pa nabijati rukama ili čunjevima dok ne počne da se skuplja tečnost tj. dok kupus ne zapeni
Svi mi volimo kupus ribanac, a ovo je najjednostavniji način da pripremite ovaj zimski delikates.
Za manje od 2 sata on će biti u buretu, spreman i samo treba da sačekate da se ukiseli.
Priprema:
1. Kupus očistiti od spoljnih listova i korena pa izrendati ili nožem iseći na sitno.
2. Pripremiti čisto bure. U bure ređati staviti jedan sloj kupusa, malo ga posoliti pa nabijati rukama ili čunjevima dok ne počne da se skuplja tečnost tj. dok kupus ne zapeni. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljenim kupus i so.
3. Nakon toga kupus prekriti čistom krpom, naneti plastični obruč pa odgore staviti teži kamen uvijen u čistu kesu. Poklopiti ga i ostaviti na toplom dok se ne ukiseli (otvoriti poklopac i probati tečnost – ukoliko je kisela, znači da je postupak gotov).
4. Da biste zaustavili postupak daljeg kiseljenja, dovoljno je razmutiti vinobran sa malo vode, preliti preko gornjeg sloja kupusa, te bure odložiti i ostavite na hladnom.
5. Tokom mirovanja, bar jednom nedeljno proveravati da li kupus peni tj. da li se cvet sakuplja po površini, a zatim pomoću krpe sakupiti nastalu penu. Krpu oprati i vratiti u bure.
Sastojci
15 kg kupusa 400 g soli bure od 10 l plastični obruč 1 kuhinjska krpa kamen ¼ vinobrana
KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!
(Espreso/Bolja zemlja.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!