paŽnja
LEKARI OTKRILI KOJE NAMIRNICE JEDU VEĆ 20 GODINA: Jačaju ZDRAVLJE i CEO ORGANIZAM, a evo da li mogu PRODUŽITI ŽIVOT
Evo šest osnovnih namirnicia mediteransko-azijske ishrane koje mogu da vam pomognu da ojačate imunitet i ostanete zdravi.
"Kao lekar i naučnik za ishranu, proveo sam 20 godina proučavajući kako naša ishrana može da nam pomogne da pobedimo bolesti i da živimo duže", započinje svoje zapažanje o zdravoj ishrani dr Vilijam Li. On je autor nekoliko knjiga o ishrani, a njegov revolucionarni rad doveo je do razvoja više od 40 novih medicinskih tretmana. Ovog puta prenosimo njegov tekst o vrsti ishrane koja može da produži ljudski vek i čini da se osećamo bolje i energičnije.
Uvek sam koristio pristup zasnovan na prirodnoj hrani, a veliki deo moje ishrane je inspirisan jedinstvenom mešavinom dve najveće kulture ishrane na svetu: azijskom i mediteranskom. Ja to zovem srednjoazijska dijeta.
U oba ova regiona, i na Mediteranu i u Aziji, postoje oblasti koje su poznate kao "plave zone", mesta gde ljudi duže žive, bolje se osećaju u starosti i uopšteno govoreći su zdraviji.
Evo šest osnovnih namirnicia mediteransko-azijske ishrane koje mogu da vam pomognu da ojačate imunitet i ostanete zdravi.
1. VOĆE
Jabuke: Jedna jabuka dnevno drži vas podalje od doktora, ali tri jabuke na dan mogu da vam pomognu u smanjenju telesne masti. Jabuke su odlične za salate, ali su ukusne i kao užina ili čak kao dezert kada su pečene.
Kruške: Odličan su izvor dijetetskih vlakana!
Grejpfrut: Meso grejpa sadrži flavonoide koji se bore protiv bolesti i vitamin C, koji je snažan antioskidans i antiinflamatorna supstanca koja štiti DNK.
Avokado: Masti u avokadu su zdrave mononezasićene masne kiseline, koje mogu da smanje nivo lošeg LDL holesterola u krvi i smanje rizik od srčanih oboljenja.
2. POVRĆE
Brokoli: Bogat je sulforafanom koji štiti matične ćelije, poboljšava zdravlje creva i metabolizma i pojačava imune odgovore.
Soja: Jede se kao pasulj, od nje se pravi tofu, fermentiše se i čak može da se pretvori u vino. Povezana je sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti za 20 odsto i dijabetesa za 23 odsto.
Šargarepa: Odličan izvor dijetetskih vlakana za zdravlje creva. Pola šolje rendane šargarepe ima dva grama vlakana.
Pečurke: Sadrže rastvorljiva vlakna koja se nazivaju beta-D-glukan, koja stimulišu rast novih krvnih sudova potrebnih za zarastanje rana. Istovremeno, može da spreči štetne krvne sudove da hrane kancer.
3. MAHUNARKE
Beli pasulj: Ovo je hranljivo povrće koje može da smanji kardiovaskularne rizike snižavanjem nivoa holesterola u krvi. Takođe, sadrži vredne hranljive materije poput gvožđa, cinka, magnezijuma i folne kiseline.
Sočivo je pomalo zaboravljena, a veoma ukusna namirnica sa puno benefita Foto:Profimedia
Sočivo: Klasična mahunarka iz mediteranske kuhinje. Pola šolje suvog sočiva sadrži 18 grama vlakana, što je više od polovine preporučenog dnevnog unosa.
4. FLAŠE I TEGLICE
Ekstra devičansko maslinovo ulje: Ovo je najpoželjniji oblik maslinovog ulja, a odnosi se na ono koje nije rafinisano, i kao rezultat toga, sadrži sitne komadiće zrelih masline. Ulje i komadići su izvor moćnih polifenola koji aktiviraju odbranu organizma.
Ekstra devičansko maslinovo ulje je najpoželjniji oblik maslinovog uljaFoto:Profimedia
Jabukovo sirće: Studije su otkrile da sirćetna kiselna u jabukovom sirćetu smanjuje telesnu masnoću, poboljšava osetljivost na insulin i snižava šećer u krvi.
5. PLODOVI MORA
Losos: Poboljašana naše kardiovaskularno zdravlje, važan je za bolje funkcionisanje našeg mozga i bolje razmišljanje, te za ubrzavanje metabolizma, a pozitivno utiče i na zdravlje očiju, zglobova i kostiju.
Ikra: Ako istražujete jedinstvene ukuse, morate probate ikru (jaja) određenih morskih plodova. Ikra je prirodno prepuna omega-3, tako da je potrebna veoma mala količina da bi se dobila velika doza zdravih masti.
Sardine: Ovo je poznata riba širom Mediterana, a sadrži bioaktivne supstance koje mogu da poboljšaju metabolizam i smanje holesterol u krvi.
6. TEČNOST
Mača čaj: Studije su utvrdile da može da se suprotstavi metaboličkim efektima ishrane sa visokim sadržajem masti.
Oolong čaj: Studija američkog Ministarstva poljoprivrede pokazala je da ispijanje šest šoljica oolong čaja tri dana u nedelji poboljšava stanje metabolizma. Istraživači u Kini utvrdili su da ljudi koji su redovno konzumirali bar 300 mililitara oolonga nedeljno imali su manji rizik da razviju visok nivo ukupnog holesterola, triglecerida ili lošeg holesterola. Druga, japanska studija pokazala je da su muškarci koji su pili jednu šolju ovog čaja na dana imali manji rizik od srčanih bolesti
(Espreso/Blic žena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!