recept
OVAKVU FOKAČU SRBI JOŠ NISU PROBALI, DOMAĆICE MORATE JE SPREMITI: Punjena je OVIM MESOM, kida koliko je dobra
Umesto klasične napravite fokaču punjenu pršutom i sirom
Najpoznatiji italijanski hleb je fokača ili fokaća, a njega možete da napravite na različite načine. Naš današnji predlog je da probate fokaču punjenu prštom ili šunkom i sirom.
Priprema nije komplikovana, a ono što je najvažnije jeste to da nekoliko puta ostavite da odmori i nadođe. Jer što testo duže stoji to će biti vazdušastije.
Sastojci:
500 g brašna
400 g vode
1 kašičica šećera
8-10 g svežeg kvasca
2 kašike ulja
15 g soli
200 g šunke/pršute
100 g tvrdog sira
masline bez koštica
ruzmarin
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, šećer i izdrobljeni kvasac. Sipajte u smesu i pola količine vode i promešajte da se sastojci sjedine. Dodajte so, ulje i preostalu vodu, pa sjedinite tako da dobijete lepljivo testo. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 20 minuta.
Zatim kašikom nekoliko puta prebacite ka sredini i onda ponovo pokrijte i ostavite da odmori nekih sat vremena. Naljite ruke i testo, pa opet pomoću špatule prebacujte testo ka sredini. Podelite testo na pola, pa jednu polovinu razvucite u plehu.
Poređajte pršutu ili šunku i sir, pa preklopite drugim testom. Pokrijte krpom i ostavite još nekih 30-40 minuta. Prstima pritisnite da napravite rupe, pa posolite i poređajte ruzmarin i masline. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 20 minuta.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!