BRZA I SOČNA STARINSKA PITA KOJU SVE DOMAĆICE SPREMAJU: Napravite je SUTRA ZA DORUČAK, raspametiće vas (RECEPT)
Foto: Printscreen/Youtube/DomaćiRecepti

za kišne dane

BRZA I SOČNA STARINSKA PITA KOJU SVE DOMAĆICE SPREMAJU: Napravite je SUTRA ZA DORUČAK, raspametiće vas (RECEPT)

Idealna poita za kišne dane, podsetiće vas na detinjstvo i vreme kada je baka spremala pečeni dulek

Objavljeno:

Jednostavna, brza, laka, sve što želite u jednom obroku, brzo se sprema za doručak, večeru, a možete je služiti i kao dezert.

Najbolja je ako spremite deci za školu, lako se pakuje i nema manu. Recept za starinsku pitu sa dulekom:

Sastojci

  • 100 g maslaca
  • 100 ml ulja
  • 1/2 kg tankih kora za pitu
Gibanica, Pita
foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

Smesa sa bundevom:

  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kg očišćene i izrendane bundeve

Sirup:

  • 300 ml vode
  • 300 g šećera

Suva smesa:

  • 1 kašičica cimeta
  • 150 g mlevenih oraha
  • 5 kašika griza
  • 10 kašika šećera
Bundeva
foto: Printscreen/Youtube

Priprema

  1. Prvo pripremiti smesu sa bundevom. Izrendanu bundevu, zajedno sa šećerom i vanilinim šećerom, staviti u dublju posudu i promešati. Posudu, sa bundevom, staviti na vatru i, na srednjoj temperaturi, dinstati, dok bundeva ne omekša i dok ne ispari tečnost, koju bundeva otpusti. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
  2. Suva smesa: U, odgovarajuću, posudu staviti griz, šećer, cimet i mlevene orahe. Promešati, da se svi sastojci sjedine.
  3. U manju posudu staviti maslac i ulje, Staviti na vatru, da se maslac rastopi i sjedini sa uljem. Kore podeliti za pet rolata, tako da se za svaki rolat odvoji po tri kore (trebalo bi da ima 15 kora).
  4. Slaganje pite: Na radnu površinu raširiti jednu koru, poprskati je mešavinom maslaca i ulja i posuti sa dve kašike (vrhom pune) suve smese. Preko staviti drugu koru, poprskati je masnoćom, posuti sa dve kašike suve smese i, na kraju, pokriti sve trećom korom. I nju poprskati masnoćom, staviti dve kašike suve smese i preko rasporediti, deo, smese sa bundevom (smesu sa bundevom podeliti na pet delova).
  5. Ivice kora saviti, malo, ka unutra, pa kore uviti u rolat. Na isti način spremiti i ostale rolate.
  6. Pripremljene rolate staviti u, podmazani, pleh. Poređane rolate iseći na parčiće, po želji. Pitu preliti sa ostatkom masnoće, sa kojom smo prskali kore. Staviti pitu da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se ohladi.
  7. Sirup: U, dublju, posudu staviti šećer, preliti sa vodom, pa staviti na vatru. Povremeno promešati, da se šećer rastopi. Od momenta ključanja sirup kuvati, na srednjoj temperaturi (poklopljeno) 10 minuta.
  8. Hladnu pitu preliti sa vrelim sirupom i ostaviti da pita upije, sav, sirup i da se, na sobnoj temperaturi, ohladi. Staviti pitu u frižider, najmanje jedan sat, pa je poslužiti.

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/ Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.