Foto: Printscreen/Youtube/DomaćiRecepti
za kišne dane
BRZA I SOČNA STARINSKA PITA KOJU SVE DOMAĆICE SPREMAJU: Napravite je SUTRA ZA DORUČAK, raspametiće vas (RECEPT)
Idealna poita za kišne dane, podsetiće vas na detinjstvo i vreme kada je baka spremala pečeni dulek
Objavljeno:
Jednostavna, brza, laka, sve što želite u jednom obroku, brzo se sprema za doručak, večeru, a možete je služiti i kao dezert.
Najbolja je ako spremite deci za školu, lako se pakuje i nema manu. Recept za starinsku pitu sa dulekom:
Sastojci
- 100 g maslaca
- 100 ml ulja
- 1/2 kg tankih kora za pitu
Smesa sa bundevom:
- 3 kašike šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kg očišćene i izrendane bundeve
Sirup:
- 300 ml vode
- 300 g šećera
Suva smesa:
- 1 kašičica cimeta
- 150 g mlevenih oraha
- 5 kašika griza
- 10 kašika šećera
Priprema
- Prvo pripremiti smesu sa bundevom. Izrendanu bundevu, zajedno sa šećerom i vanilinim šećerom, staviti u dublju posudu i promešati. Posudu, sa bundevom, staviti na vatru i, na srednjoj temperaturi, dinstati, dok bundeva ne omekša i dok ne ispari tečnost, koju bundeva otpusti. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
- Suva smesa: U, odgovarajuću, posudu staviti griz, šećer, cimet i mlevene orahe. Promešati, da se svi sastojci sjedine.
- U manju posudu staviti maslac i ulje, Staviti na vatru, da se maslac rastopi i sjedini sa uljem. Kore podeliti za pet rolata, tako da se za svaki rolat odvoji po tri kore (trebalo bi da ima 15 kora).
- Slaganje pite: Na radnu površinu raširiti jednu koru, poprskati je mešavinom maslaca i ulja i posuti sa dve kašike (vrhom pune) suve smese. Preko staviti drugu koru, poprskati je masnoćom, posuti sa dve kašike suve smese i, na kraju, pokriti sve trećom korom. I nju poprskati masnoćom, staviti dve kašike suve smese i preko rasporediti, deo, smese sa bundevom (smesu sa bundevom podeliti na pet delova).
- Ivice kora saviti, malo, ka unutra, pa kore uviti u rolat. Na isti način spremiti i ostale rolate.
- Pripremljene rolate staviti u, podmazani, pleh. Poređane rolate iseći na parčiće, po želji. Pitu preliti sa ostatkom masnoće, sa kojom smo prskali kore. Staviti pitu da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se ohladi.
- Sirup: U, dublju, posudu staviti šećer, preliti sa vodom, pa staviti na vatru. Povremeno promešati, da se šećer rastopi. Od momenta ključanja sirup kuvati, na srednjoj temperaturi (poklopljeno) 10 minuta.
- Hladnu pitu preliti sa vrelim sirupom i ostaviti da pita upije, sav, sirup i da se, na sobnoj temperaturi, ohladi. Staviti pitu u frižider, najmanje jedan sat, pa je poslužiti.
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:
(Espreso/ Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!