Džem, Foto: Printscreen/Youtube/cecinecake9492
recept
DOMAĆI DŽEM SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM ZALUDEO JE SRPSKE DOMAĆICE: Za ovaj RECEPT žene bi platile
Recept za domaći džem od šljiva i čokolade
Objavljeno:
Omiljeni srpski slatkiš koji niko ne odbija-džem od šljiva i čokolade!
Sastojci
- 5 kg šljiva (očišćenih)
- 1 kg šećera
- 100 g čokolade
Priprema
- Šljive oprati, izvaditi koštice, iseći na polovine i izmeriti. U šerpu ređati red šljiva red šećera. Ostaviti malo da odstoji, da šljive puste tečnost. Promešati i staviti na ringlu.
- Kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje.
- Kad tečnost uvri i pekmez bude gušći, mešati neprestano. Pred kraj kuvanja dodati lomljenu čokoladu i promešati da se otopi. Pekmez je skuvan kad varjača ostavlja trag, vidi se dno šerpe, ili izvadite kašiku pekmeza na tacnu, ohladite i proverite gustinu.
- Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C. Posle pola sata izvaditi tegle i vruć pekmez sipati u vruće tegle.
- Rernu isključiti, a pune tegle vratiti unutra i ostaviti 15 minuta. Izvaditi ih, zatvoriti, uviti u frotir i ostaviti ih da se tako skroz ohlade.
Uživajte u ukusu!ž
Bonus video: Recept za svinjski paprikaš
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!