slatko, a zdravo
DONOSIMO VAM RECEPT ZA ZDRAV DŽEM OD KAJSIJA, DOMAĆICE ĆE GA OBOŽAVATI: Bez trunke ŠEĆERA, poslastica koja NE GOJI
Urme ili suvo groždje potopiti u vodu, najbolje uveče, pa ih ocediti i samleti
Priprema zimnice polako počinje, a domaćice grabe priliku da pripreme džem od raznog svežeg voća kojem je sad sezona. Postoje razni recepti za džem od kajsija, a danas vam donosimo jednu zdraviju varijantu ove poslastice.
Džem od kajsija je jedan od omiljenih, a ovo je recept za dijetalnu i mnogo zdraviju verziju za džem od kajsija bez šećera.
Potrebno je:
300 gr urmi ili suvoga groždja
po želji malo cimeta
6 kg kajsija
Priprema:
Urme ili suvo groždje potopiti u vodu, najbolje uveče, pa ih ocediti i samleti. Izmešati sa kajsijama i staviti šerpu u rernu na 230 stepeni.
Nije potrebno poklapanje, već samo povremeno promešati (na 15 minuta). Kuvati da voda ispari i ostane samo gustina.
Kajsije dobro oprati, odstraniti košpice i delove koji nisu zdravi. Dovoljno je da ih samo prepolovite.
Po želji možete izblendati štapom, a mogu ostati i onako u komadu kajsije.
Kad se vidi dno šerpe džem je gotov.
Tegle dobro oprati i serilisati na 100 stepeni u rerni, pa sipati vruć džem, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopako. Svaku načetu teglu držati u frižideru.
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!