sprečite na vreme
OVA TRI OBLIKA SU NAJČEŠČA ZA TROVANJE HRANOM TOKOM LETA: Dobro obratite pažnju ŠTA JEDETE
Tokom letnjeg perioda, trovanje hranom postaje posebno aktuelna tema
Pridržavanje mera higijene, konzumiranje dobro termički obrađene hrane i pažljiv izbor namirnica su važni koraci u sprečavanju ovih oboljenja.
Tokom letnjeg perioda, trovanje hranom postaje posebno aktuelna tema. Postoje tri najčešća tipa trovanja: salmonela, stafilokoke i botulizam. Svako od ovih oboljenja nosi sa sobom ozbiljne simptome i zahteva brzu reakciju. Upoznajte se sa svakim od ovih oblika trovanja, njihovim izvorima i simptomima, ali i sa merama koje možete da preduzmete kako biste se zaštitili od njih.
Salmonela
Na prvom mestu najčešćih trovanja hranom tokom letnjeg perioda je već ozloglašena bakterija salmonela. Leti je aktuelna zbog povišene temperature pogodne za njeno razmnožavanje, a izvor zaraze su nedovoljno termički obrađeno meso i jaja. Inkubacija traje od 8 do 48 časova, a bolest se javlja naglo u vidu malaksalosti, bola u trbuhu, mučnine, povraćanja i dijareje (do dvadeset stolica na dan). Lekaru se treba javiti odmah zbog moguće dehidratacije, a ovo naročito važi za decu koja teže nadoknađuju izgubljenu tečnost. U cilju preventive jedite samo ono što je dobro kuvano i pečeno, izbegavajte nedovoljno termički obrađene namirnice, a voće i povrće pre upotrebe dobro operite.
Stafilokoke
Na drugom mestu je trovanje stafilokokama, a izvor bolesti je osoba koja priprema hranu ili rukuje namirnicama. Bakterija može da se nađe u siru, mleku i mesu (zabeležena su masovna trovanja burekom usled kontaminiranog sira ili mesa), zatim sladoledom (kontaminacija mleka ili jaja u prahu tokom proizvodnje ili transporta), a svako mleveno meso je takođe pogodna sredina za razmnožavanje (ćevapi često mogu da budu izvor zaraze). Inkubacija traje 2-6 sati, a simptomi se javljaju veoma brzo. Trovanje prati mučnina, nelagodnost u stomaku, nezadrživo povraćanje (sve uzete hrane, želudačnog soka i na kraju žuči), jaki grčevi i učestale stolice (10-30 dnevno). Razlika u odnosu na trovanje salmonelom je što nije praćeno temperaturom. Lekaru se javite odmah, a sir, mleko i meso kupujte samo na proverenim mestima.
Botulizam
Na trećem mestu, ali najopasniji od svih, jeste botulizam, trovanje bakterijom koja deluje na nervni sistem. Bolest se prenosi preko suhomesnatih proizvoda, mesnih i ribljih konzervi koje su zaražene bakterijom iz creva životinja prilikom klanja ili konzerviranja. Inkubacija traje 3-36 sati ili duže, a simptomi nisu karakteristični za trovanje hranom, odnosno nema nelagode u stomaku (povraćanje i proliv su retki). Javljaju se glavobolja, malaksalost i zatvor, osoba dvostruko vidi, govori šapatom, teško guta, a lučenje pljuvačke, suza i znoja je smanjeno. ODMAH se javite lekaru kako biste primili antibotulinski serum, u protivnom zbor respiratorne insuficijencije u roku od 2-4 dana nastupa smrt.
(Espreso/Informer)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!