![OVA BILJKA RASTE SKORO SVUDA, A MALO KO ZNA DA MOŽE DA POSLUŽI ZA ČAJ: Naši stari su je VEOMA ČESTO koristili](/data/images/2019/12/23/14/690751_zalfija_ls.jpg)
sjajno
OVA BILJKA RASTE SKORO SVUDA, A MALO KO ZNA DA MOŽE DA POSLUŽI ZA ČAJ: Naši stari su je VEOMA ČESTO koristili
Ima veoma jak miris
Žalfija (Salvia officinalis L. Lamiaceae) je zimzeleni, sivo-ljubičasti grm s drvenastom stabljikom i snažnim korenom koji naraste do 50, 100 cm. U Crnoj Gori i Hercegovini ovu aromatičnu, lekovitu i medonosnu biljku nazivaju najčešće pelim, u srednjoj Dalmaciji kadulja, u severnom Primorju kuš, u istočnoj Srbiji dožaliger-ugovarajući grad, nazivaju se kalaver i grad.
Žalfija je biljka jakog mirisa i lepog izgleda.
![Žalfija](/data/images/2021/11/10/10/1034161_profimedia0642443900_ff.jpg?ver=1690212173)
U današnje vreme ima široku primenu, kako spoljnu tako i unutrašnju. Čajevi se koriste se za ispiranje i grgljanje kod problema u usnoj duplji.
Najčešći i najpoznatiji način korišćenja žalfije je u obliku čaja. Za pripremu čaja, 1-2 grama usitnjenih biljnih listova prelije se sa 150 ml ključale vode.
Zatim sačekate 5 do 10 minuta da odstoji, procedite i možete da pijete.
Ukus je veoma jak do gorak, tako da se preporučuje da dodate malo meda ukoliko ne volite jaku aromu.
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!