OVA TORTA JE JEDNA OD NAJPOZNATIJIH U SRBIJI: Svaka domaćica zna RECEPT u malom prstu, A UKUS je BOMBASTIČAN
Doboš torta na tacni, Foto: Printscreen/Youtube/ Natašine Slastice

da li vam se sviđa?

OVA TORTA JE JEDNA OD NAJPOZNATIJIH U SRBIJI: Svaka domaćica zna RECEPT u malom prstu, A UKUS je BOMBASTIČAN

Doboš torta je kremasta torta koju domaćice u Srbiji spremaju za sve prilike

Objavljeno:

Doboš torta je jedna od najpoznatijih torti na našim prostorima.

Njen ukus će i starije i mlađe ostaviti bez reči.

Toliko je kremasta da će vam svi tražiti parče više, a i recept.

Doboš torta
foto: Printscreen/Youtube/ Natašine Slastice

Sastojci

za 12 osoba

KORE (10 KOMADA) PREČNIKA 20CM

6 jaja

6 kašika šećera

6 kašika brašna

po želji sitno rendana korica limuna

KREM

5 jaja

200 gr kristal šećera

Doboš torta
foto: Printscreen/Youtube/ Natašine Slastice

1 kesica vanilin šećera

200 gr čokolade za kuvanje (40% kakao mase)

250 gr PRAVOG putera

KARAMEL GLAZURA

200 gr kristal šećera

2 kašike sveže ceđenog limunovog soka

2 kašike otopljenog putera

ZA DEKORACIJU

1 kesica čokoladnog šlag krema (+mleko)

Doboš torta
foto: Printscreen/Youtube/ Natašine Slastice

Priprema

Kore

Na papir za pečenje olovkom iscrtati 2 kruga prečnika 20 cm. Ukupno pripremiti ovakva 4 papira, a zatim još 2 posebna papira na kojima ćete iscrtati po jedan krug.

*Dakle: 4 papira x 2 kruga i 2 papira x 1 krug.

Odvojiti belanca od žumanca (za početak samo 3 jaja). Belanca penasto umutiti sa prstohvatom soli, zatim dodavati kašiku po kašiku šećera (3 kašike) dok belanca ne budu čvrsta i sjajna. Zatim smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno žumance (3 žumanca).

Brašno (3 kašike) direktno prosejati preko umućenih jaja, pa smesu špatulom vrlo nežno promešati dok se jaja i brašno ne povežu u lepu, glatku i jednoličnu smesu, bez grudvica.

Smesu rasporediti u 5 krugova, u svaki po tri kašike.

Veću tepsiju (od rerne) okrenite, pouljite i preko zalepite jedan papir sa iscrtana 2 kruga-rasporedite i ravnomerno razmažite smesu.

Doboš torta
foto: Printscreen/Youtube/ Natašine Slastice

Drugi papir stavite na radnu površinu - rasporedite i ravnomerno razmažite smesu (u 2 kruga).

Treći papir neka bude onaj gde imate samo jedan iscrtan krug, pa na njega takođe rasporedite i ravnomerno razmažite smesu (ja sam ovaj papir stavila na okrenutu okruglu tepsiju) .

Rernu zagrejati na 160°C. Tepsiju stavite u rernu - budite obazrivi, kore bukvalno budu gotove za 2-3 minuta. Čim dobiju lepu smeđu boju, istog momenta ih vadite iz rerne.

Papir svucite sa tepsije, pa na tepsiju stavite drugi papir sa već razmazanom smesom i ponovite postupak pečenja, nakon ove ture stavite 5. koru da se peče (okruglu tepsiju).

Zatim, pažljivo skinite papir za pečenje sa svake kore - cepkajte ga, trebalo bi bez problema da se skida. Biskvite slažite jedan na drugi i pokrijte ih krpom dok pripremate sledeću turu, od preostala 3 jaja. Postupak je isti.

Krem:

Cela jaja i šećer umutiti mikserom dok se ne zapene i ne pobele. Kuvati na pari nekih 20ak minuta, mešajući konstantno. Krem je gotov kada provučete varjaču kroz krem i vidite dno šerpe/ posude.

Doboš torta
foto: Printscreen/Youtube/ Natašine Slastice

Zatim dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte na pari još par minuta dok se sva čokolada ne otopi i poveže sa jajima. Krem pokriti prozirnom folijom i ohladiti.

*Krem će biti gust ali ne i čvrst, neka vas to ne brine, čim ga sjedinite sa puterom, biće savršen.

Puter sobne temperature umutiti mikserom, pa malo po malo dodavati krem uz neprestano mućenje. Kada se krem i puter lepo sjedine, krenuti sa filovanjem.

*Po mogućnosti koristite pravi puter, jer je ukus znatno drugačiji, a krem je daleko ukusniji.

*Ukoliko se odlučite da prvo pravite krem pa tek onda kore, krem nipošto ne stavljajte u frižider, jer će se toliko stisnuti da ga nećete moći mazati. Umutite ga sa puterom neposredno pred filovanje.

Filovanje: Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i postaviti na tanjir odgovarajuće veličine.

Kore rasporediti po radnom stolu (samo 9 kora, jer će 10. trebati za karamel preliv) i na svaku raporediti jednaku količinu krema (2.5-3 kašike).

Doboš torta
foto: Printscreen/Youtube/ Natašine Slastice

Na tanjir (unutar obruča) stavite prvu koru i krem ravnomerno razmažite, popunjavajući prostor između krajeva kora i stranice obruča (jer se kore hlađenjem malo skupe, pa bi u ovom slučaju bilo najbolje koristiti podešavajući obruč ili ga ne koristiti uopšte, ja lično volim da filujem unutar obruča), pa postupak ponoviti dok ne utrošite sve kore. Zadnja kora će vam biti tačno u visini kalupa.

Gotovu tortu odložite u frižider. Nakon par sati hlađenja, skinite obruč, odlepite foliju, pa površinu torte ukrasite karamelizovanim biskvitom, a stranice umućenim čokoladnim šlag kremom.

Karamel glazura:

Šećer otopiti na laganoj vatri, do svetlo smeđe boje, pazite da vam ne zagori. Kad se sav šećer otopi, šerpu sklonite sa vatre, dodajte puter i limunov sok, vratite na ringlu i mešajte dok se sve ne poveže.

Papir za pečenje, nešto veći od veličine biskvita/ kore, postaviti na tacnu. 10ti biskvit (koji smo ostavili sa strane; nađite što lepši i što ravniji), staviti na pek papir i iseći na 12-16 jednakih komada (trouglova).

Gotov karamel prelijte preko biskvita i ravnomerno razmažite.

Bonus video:

01:13

ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu Majke i snajke

(Espreso/Coolinarika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.