RECEPT
FANTASTIČAN LETNJI RUČAK IZ TRADICIONALNE SRPSKE KUHINJE: Punjene paprike će vas DOBRO NAJESTI, a NISU TEŠKE
Rukom dobro smesu izmesiti, da postane ujednačena
Za iskusne domaćice ovo je jedno dobro poznato jelo kao ideja za ručak, dok mlađoj generaciji ostavljamo recept da pokušaju sami da naprave.
Sastojci:
1 veća glavica crnog luka800 gr mlevenog mesa
1 kašika suvog začina ( opciono )
1 kašičica soli
1 ravna kašičica bibera ili po želji više
1 kašičica peršunovog lista
150g pirinča / riže
7 – 8 komada većih babura paprika
100 ml ulja
1 puna kašika mekog brašna
1 kašičica mlevene, crvene paprike
500 – 750ml paradajz soka
Priprema:
Crni luk sitno iseckati. Mlevenom mesu dodati crni luk i navedene začine, kao i opran pirinač. Rukom dobro smesu izmesiti, da postane ujednačena.
Opciono se stavlja jedno jaje, može i nemora. Neko stavi, a neko ne. Papriku oprati pa joj odstraniti peteljku i seme ( izdubiti je ). Napuniti nadevom papriku, ali ne baš skroz do vrha jer će smesa da nabubri.
Nije potrebno ičim zatvarati jer je masa kompaktna i neće cureti napolje. U veći lonac sipati ulje i zagrejati. Dodati brašno i mešati dok ne postane blago žute boje.
Zatim dodati crvenu papriku, mešati 30ak sekundi pa naliti paradajz sok i otprilike litru vode. Poslagati papriku i naliti vode ako fali još, kako bi paprika bila prelivena.
Staviti da se juva na jaču vatru pa pre nego što provri smanjiti na srednju do slabiju i ostaviti 90 minuta da se kuva. Paziti da voda ne uvri, ako je potrebno malo doliti vrele vode. Na kraju probadi čorbu, ako je potrebno dosoliti i posuti peršunovim listom.
Servirati toplu.
(Espreso/Trpeza)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!