vaŽno
OVA JUTARNJA NAVIKA VAM SKROZ UNIŠTAVA HOLESTEROL: Uopšte nije ZDRAVA kako mislite, odmah ćete je STOPIRATI
Smatra se da je u više od 50 odsto slučajeva "skoka" masnoća uzrok nepravilna ishrana. Stanja poput smanjene funkcije tiroidne žlezde (hipotireoza), dugogodišnje pušenje, unos velikih količina kafe, fizička neaktivnost, dugotrajni kontinuirani stres, upotreba oralnih kontraceptiva i genetska predispozicija, takođe doprinose ovom poremećaju
Maksimalno smanjite unos kafe (prihvatljive su jedna do dve šolje dnevno), gaziranih napitaka i alkohola. Veliku količinu holesterola sadrže i školjke, lignje, crveno meso i jaja.
Smatra se da je u više od 50 odsto slučajeva "skoka" masnoća uzrok nepravilna ishrana. Stanja poput smanjene funkcije tiroidne žlezde (hipotireoza), dugogodišnje pušenje, unos velikih količina kafe, fizička neaktivnost, dugotrajni kontinuirani stres, upotreba oralnih kontraceptiva i genetska predispozicija, takođe doprinose ovom poremećaju.
Semenke i začini
Kako je jedan od glavnih "krivaca" za povišeni holesterol loša ishrana, ovo je najvažnija promena koju bi trebalo sprovesti. Iz ishrane treba izbaciti masnu, tešku i prženu hranu, beli šećer, rafinisane ugljene hidrate, nezdrave slatkiše i grickalice.
Od holesterola su pre svega ugroženi krvni sudovi
Maksimalno smanjite unos kafe (prihvatljive su jedna do dve šolje dnevno), gaziranih napitaka i alkohola. Veliku količinu holesterola sadrže i školjke, lignje, crveno meso i jaja.
S druge strane, bitno je povećati unos sledećih namirnica:
ovas, ječam, lanene i čija semenke i ostale integralne žitarice i semenke
voće, posebno jabuke, grožđe, jagode, borovnice, ananas i agrumi
soja i tofu
orašasti plodovi (orasi, bademi…)
povrće, posebno krastavac, cvekla, celer, paradajz, crni i beli luk
začini (cimet, biber), đumbir (sveži ili sušeni)
maslinovo ulje
zeleni čaj
Omega 3 masne kesiline poboljšavaju odnos između "lošeg" LDL i "dobrog" HDL holesterola, deluju protiv upale, smanjuju "lepljivost" krvi, te je riba u ovom slučaju mnogo više od zamene za meso. Neka cilj bude da se riba nađe tri puta nedeljno na vašoj trpezi, čak iako će to biti konzerva sardine. Najbolji izbor su sveža skuša, tuna i losos, a zanimljivo je da tuna, kada je konzervirana, gubi skoro sva svoja korisna ulja, dok ih sardine i većina drugih riba zadržavaju.
Neka se riba nađe tri puta nedeljno na vašoj trpezi
Ukoliko ne možete bez crvenog mesa, probajte divljač. Meso divljači ima samo delić masnoće od količine koja se nalazi u mnogim vrstama govedine koje se prodaju u supermarketima.
(Espreso/Informer)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!