strogo čuvana
OVE LEDENE KOCKE KRIJU TAJNU EKSTRAKTA JEDOG VOĆA: Nikako nemojte da ga propustite, bez NJEGA su BEZUKUSNE (RECEPT)
Ledene kocke za ledeno osveženje tokom vrelog leta, ove ledene kocke kriju jednu tajnu
Znamo da recepta ima milijardu baš za ledene kocke, ali ni jedan nije detaljan i dobro ispitan kao ovaj. Na osnovu mnogih recepata pravljen je jedan savršen, a u filu krije jedan sastojak koji će ovaj savršeni kolač podići na sledeći nivo.
Ledene kocke se tradicionalno prave u mnogim zemljama već godinama, a u Srbiji je postao neizbežan slakiš na svakom koraku. Evo recepta sa tajnim sastojkom za ledene kocke.
Sastojci: kora
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 50 g brašna
- 30 g kakaa
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
sirup
- 300 g šećera
- 250 ml vode
fil
- 1 l mleka
- 75 g gustina i 75 g brašna
- 250 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 250 g putera
- 1 ekstrakt limuna
glazura
- 150 g čokolade za kuvanje
- 60 ml ulja
Priprema:
1. U manjoj posudi pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodavati jedno po jedno žumance muteći dalje. Isključenim mikserom umešati suve sastojke, pa promutiti sve zajedno. Sipati u pleh 25x35 cm, prethodno podmazan i posut brašnom. Peći na 180°C oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi.
2. Skuvati sirup od vode i šećera. Vreme kuvanja - oko 10 minuta od vrenja. Vreo sirup preliti preko hladne kore. Sirup neće odmah natopiti koru, već će u prvom trenutku ostati da se vidi kao bara, ali polako će prodreti u nju. Kora se može malo izbockati viljuškom, da se ovaj proces potpomogne. U svakom slučaju, kora na kraju treba da ostane što suvlja po površini, da se fil kasnije ne bi odvajao.
3. Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti na sobnoj tempraturi. Gustin i brašno razmutiti sa malo mleka, da se dobije glatko "testo" bez grudvica, pa dodati još malo mleka, da se smesa razredi, poput smese za palačinke. Ostatak od litra skuvati sa šećerom i vanilin šećerom. Kad provri, u mleko dodati razmućen gustin i brašno i mešati. Neposredno pre sipanja promešati smesu, jer ume da se slegne i nataloži na dnu. Kad sve krene da se zgušnjava, kuvati par minuta na isključenoj ringli ili sasvim tihoj vatri, sve vreme mešajući. Skloniti sa ringle i pokriti površinu fila plastičnom folijom, da se ne bi stvorila korica. Ostaviti da se ohladi i postane mlak. Mikserom razmututi, pa dodati omekšali puter i ekstrakt limuna i sve zajedno dobro umutiti. Sipati preko kore i poravnati.
4. Na tihoj vatri istopiti čokoladu sa uljem. Sipati preko fila i razliti po celoj površini naginjanjem pleha u svim pravcima. Ostaviti da se kolač dobro rashladi, pa seći na kocke. Da čokolada ne bi pucala, seći tankim nožem koji treba držati vertikalno i samo vući kroz kolač.
Ekstrakt limuna je nešto što će filu dodati utisak svežine i "ledenosti", i savetujem da ge ne izostavljate.
Evo još jednog tradiciomnalnog recepta za kolače, probajte ovaj posni kolač sa kokosom.
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:
(Espreso/ Provereni recepti)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!