MORATE ZNATI
OVO BI TREBALO DA JEDU ŽENE KADA PREĐU 50. : Malo ko to zna, ali NUTRICIONISTI su otkrili JELOVNIK
Ovo je jelovnik koji bi trebalo da imaju žene koje su prešle 50. godinu
Naše telo se menja sa godinama, i druge potrebe ima naš organizam, ali moramo im se prilagoditi.
Nutricionista u američkoj klinici „Mayo“, Džejson Evolt, često pomaže ženama u izmenama ishrane kako bi održale korak s promenama koje se događaju u njihovom telu. Na taj način ostaju vitalne i u poznijim godinama.
Naime, ovaj stručnjak smatra da su u ishrani pripadnica lepšeg pola starijih od pedeset godina bitna sledeća tri nutrijenta:
1. Kalcijum za zdrave kosti
Rizik od razvoja osteoporoze povećava se sa godinama. Zapravo, 1 od 3 žene starije od 50 godina je u opasnosti od loma kosti uzrokovane ovom bolešću.
– Kako starimo, apsorbujemo manje kalcijuma. Starenjem se smanjuje i sposobnost nekih žena da podnose mlečne proizvode – najbolje izvore kalcijuma. Tamno lisnato povrće i sok od pomorandže su drugi dobri izvori kalcijuma – objašnjava Evolt.
Inače, žene starije od 50 godina dnevno bi trebalo da unose dnevno 1200 miligrama kalcijuma.
2. Proteini za zdrave mišiće
Žene sa godinama obično manje treniraju i više sede, što dovodi do gubitka mišićne mase, odnosno sarkopenije. Konzumiranje dovoljne količine proteina smanjuje procenat gubitka mišića.
– Zdrava biljna ishrana koja ne uključuje meso, glavni izvor proteina, i dalje može dati puno proteina ako donosite pametne odluke – kaže Džejson.
Preporučuje da u vaš jelovnik uključite više:
- soje,
- kinoje,
- jaja,
- mlečnih proizvoda,
- orašastih plodova,
- semenki,
- graška.
Koliko je potrebno da unesete proteine tokom dana zavisi od vaše kilaže. Za žene starije od 50 godina, stručnjaci preporučuju 1 do 1,5 grama proteina po kilogramu težine.
Džejson nudi tri saveta koji će pomoći ženama starijim od 50 godina da dobiju potrebnu količinu nutrijenata:
1. Neka se vaša hrana temelji na namirnicama koje nisu prerađene.
Fokusiranje na žitarice od celog zrna, voće i povrće će vam značiti da držite svoje zdravlje pod kontrolom – kaže Evolt.
2. Pijte pre nego što ožednite.
Pobrinite se da pijete puno vode, čak i ako ne osećate žeđ. Nosite flašicu vode i popijte čašu uz svaki obrok – savet je nutricionista.
3. Neka vam obroci budu u približno isto vreme.
Plan zapišite u kalendar. Ako jednostavno dogovorite „sastanak“ s jabukom, veća je verovatnoća da ćete je zaista pojesti – zaključio je.
Bonus video: Humanitarno kuvanje sa poznatim ličnostima
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!