preukusno
OVO NISTE OČEKIVALI OD NAJOMILJENIJEG KOLAČA: Toliko je MEKAN, da mu ni MLEKO ne treba (RECEPT)
Recept za koh koji će vas vratiti u detinjstvo, ali bez mleka
Kolač koji vole sve generacije uvek nas oduševi svojom mekoćom i time koliko je sočan. Osvežava i zasićuje, stvarno milina.
Kolač baka i deka, na kome su oni odrasli, na kome smo mi odrasli, evo kako ide jedinstveni recept za koh:
Sastojci:
- 3 jajeta
- 100 g šećera
- 100 g grčkog jogurta
- 80 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- puter ili ulje za namastiti kalupe
- šećer u prahu za posipanje
- Voće ili preliv po želji za posluživanje (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup. Namastite gaputerom ili uljem i pospite sa malo brašna. U većoj posudi, razdvojte belanca i žumanca. Umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Ostavite sa strane. U drugoj posudi, umutite žumanca sa šećerom dok ne dobijete svetlu i penastu smesu. Dodajte grčki jogurt i dobro promešajte.
Dodajte brašno i prašak za pecivo u smesu sa žumancima i jogurtom. Lagano mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i ne dobijete glatku smesu. Dodajte sneg od belanaca u smesu i pažljivo ga sjedinite. Koristite spatulu ili kašiku za mešanje i nemojte previše mešati kako ne biste izgubili vazdušastu teksturu.
Pažljivo sipajte smesu u pripremljen kalup i stavite u prethodno zagrejanu rernu, pa pecite oko 20-25 minuta, ili dok torta ne naraste i lepo porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite ih da se malo prohladi u kalupu pre nego što ga izvrnete na tanjir za posluživanje. Po želji, pospite ga sa malo šećera u prahu i poslužite sa svežim voćem ili prelivom po izboru.
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI:
(Espreso/ Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!