paŽnja
OVO JE TRADICIONALNI RECEPT ZA PINĐUR: Lepši je od AJVARA, celu zimu ćete PROVESTI NA NJEMU (FOTO)
Vruć pinđur se sipa u vruće sterilisane tegle, pa ga treba zapeći u toploj isključenoj pećnici, do jutra
Pinđur je jelo sličano ajvaru. Predstavlja zimsku salatu od seckane pečene paprike i paradajza, začinjenu belim lukom i peršunom. Ako volite ljuto, u pinđur možete dodati i malo ljute papričice.
Pinđur se pravi od sledećih sastojaka:
8 kg crvenih mesnatih paprika 4 kg paradajza 400 ml ulja 400 ml sirćeta 5 kašika šećera 2 glavice belog luka 2 veze peršuna so
Način pripreme pinđura:
Paprike se prvo ispeku, oljuštie i očiste od semena. Potom se ostave preko noći kako bi se ocedile. Sutadan se seku na rezance. Paradajz se prelije ključalom vodom, pa oljušti i iseče na kockice.
Zatim treba u šerpu, dodati šećer, i kuvati dok se masa ne prepolovi. Tada dodati paprike, ulje, beli luk i peršun, so po ukusu, te pržiti do željene gustine. Na kraju dodati sirće i kratko prokuvati.
Vruć pinđur se sipa u vruće sterilisane tegle, pa ga treba zapeći u toploj isključenoj pećnici, do jutra. Sutradan se preko pinđura stavi komad celofana umočen u esenciju, pa se zatvori metalnim poklopcem, ili poveže celofanom.
(Espreso/Opanak)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!