paŽnja
SAMO OVAKO SE ZAMRZAVA PARADAJZ: Tako ćete ga SAČUVATI do ZIME, malo ko je verovao da je UKUS IDENTIČAN KAO SVEŽ
Paradajz je jedna od najlakših biljaka za očuvanje zamrzavanjem. Isto kao i mnogima omiljenoj baštenskoj kulturi, praziluku, paradajzu nije potrebno blanširanje pre zamrzavanja
Ko kaže da paradajz ne može da se zamrzne?! Postoje razni načini pripreme i skladištenja paradajza za zimu. Zamrzavanje paradajza odličan je način da se deo berbe sačuva za ostatak godine!
Već smo pisali o različitim načinima da sačuvate višak povrća za zimu. U nastavku objasnićemo vam kako najlakše i najbrže zamrznuti paradajz.
Paradajz je jedna od najlakših biljaka za očuvanje zamrzavanjem. Isto kao i mnogima omiljenoj baštenskoj kulturi, praziluku, paradajzu nije potrebno blanširanje pre zamrzavanja.
Ako želite, možete ga skuvati pre zamrzavanja, ali može se zamrznuti u potpunosti sirov.
Još jedna neverovatna stvar kod zamrzavanja paradajza je da ga možete zamrznuti celog! Većina ljudi ga najpre želi iseckati ili samleti tako da ga je kasnije lakše koristiti, ali ako ste u žurbi, jednostavno ga možete oprati, ukloniti stabljiku i ubaciti u zamrzivač.
Neki ljudi ih prvo iseckaju jer je to sjajan način da zimi kod kuće za kuvanje čorbe ili supe uvek imate spreman iseckan paradajz pa ga ne morate kupovati u prodavnici.
Nije vam potrebna nikakva oprema za zamrzavanje paradajza. Sve što vam je potrebno je nož i kese za zamrzavanje ili veće kutije za zamrzavanje.
Kako zamrznuti paradajz
Operite paradajz i ostavite ga da se osuši.
Odrežite stabljike i izvadite središte (po želji).
Iseckajte na komade ili ostavite cele.
Spakujte paradajz u kese za zamrzavanje.
Istisnite što više vazduha iz kese za zamrzavanje ili upotrebite slamčicu da biste izvukli vazduh.
Kese stavite u zamrzivač.
Smrznuti paradajz koristite u roku od 6-9 meseci.
To je to! Ne može biti lakše, zar ne?
Paradajz će biti malo mekši kada ga odmrznete, pa ga je najbolje koristiti za umake, supe, gulaš, soseve i druga kuvana jela.
Kad vam je potreban, samo izvadite kesu iz zamrzivača i ostavite je da se odmrzne u frižideru ili u kuhinji na radnom delu ako nemate dovoljno vremena da čekate.
Ukoliko zaboravite da ih odmrznete na vreme, možete direktno ubaciti smrznuti iseckani paradajz u to što kuvate ali preporučuje se odmrzavanje pre upotrebe.
Naravno, sušeni i konzervirani paradajz odličan je način čuvanja za zimu, posebno ako nemate mesta u zamrzivaču ili uopšte ni nemate zamrzivač.
No, zamrzavanje je definitivno najbrži način za skladištenje velike količine paradajza. Kada dođe vreme za njegovu upotrebu, ukus je skoro pa isti kao ukus svežeg paradajza.
Bonus video:
(Espreso/samoodrzivost.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!