OVE GRČKE KROFNICE SANJATE: Vazdušaste, krem CURI na sve strane, a cela kuća će mirisati na MORE (RECEPT)
Grčke krofnice, Foto: Printscreen/Youtube/LetinaKuhinja

recept

OVE GRČKE KROFNICE SANJATE: Vazdušaste, krem CURI na sve strane, a cela kuća će mirisati na MORE (RECEPT)

Samo jedan zalogaj ovih krofnica će vas odvesti na more

Objavljeno:

Čuvene grčke krofnice, koje svi obožavaju, se zovu lukumades. Loptice od testa veličine jednog zalogaja okupane u čokoladnom kremu izmamljuju osmeh svakome ko ih proba!

Donosimo vam originalni recept za lukumades koji možete pripremiti i kod kuće.

Sastojci:

  • 15 gr suvog kvasca
  • 2 supene kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 500 gr mekog brašna
Grčke krofnice
foto: Printscreen/Youtube/LetinaKuhinja

Za sirup:

  • 350 gr meda
  • cimet (po želji)
  • seckani orasi (po želji)
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Najbitnije je da dobro pripremite testo i date mu dovoljno vremena da nadođe. Zato je vrlo važno da pripremljeno testo držite na sobnoj temperaturi i nikako blizu izvora hladnoće.
  2. Najpre zagrejte mleko da bude mlako. Zatim pomešajte suvi kvasac, šećer i so, pa dodajte maslinovo ulje, mlaku vodu i zagrejano mleko. Sve izmešajte i dodajte malo po malo brašna, neprekidno mešajući.
  3. Ukoliko ne želite da zaprljate ruke, smesu možete mešati i drvenom varjačom.
  4. Nakon što sve sastojke dobro sjedinite, pokrijte posudu plastičnom folijom ili pamučnom krpom i ostavite na toplijem mestu minimum sat vremena, kako bi naraslo.
  5. Iako je to jednostavnija opcija, lukumades u kućnoj varijanti nije neophodno pržiti u fritezi. Dovoljno je da u tiganj sipate toliko ulja koliko je potrebno da više od polovine krofnice bude potopljeno. Vrlo je važno da ulje bude dobro zagrejano.
  6. Tehnika pripreme grčkih krofnica kod kuće će vam posebno biti zanimljiva, ako pratite ove korake.
  7. Uzmite kašiku i umočite je u ulje. Zatim uronite dlan u testo, a onda blago istisnite manju količinu testa između palca i kažiprsta, tako da izađe oblik nalik kuglici. Kašikom je razdvojite od ruke i spustite u zagrejano ulje.
  8. Možda će vam ovaj postupak zvučati komplikovano, a zapravo je vrlo jednostavan. Već posle prve, sve će vam ići mnogo lakše. Da biste sprečili da se testo lepi, poželjno je da svaki put uronite kašiku u ulje.
  9. Pržite krofnice na umerenoj temperaturi dok ne porumene sa obe strane.
  10. Da ne bi bile previše masne, trebalo bi da ih poređate najpre na papirni ubrus kad ih izvadite iz posude u kojoj ste ih pekli.
  11. Posle kraćeg vremena ih prelijte medom, uz dodatak cimeta i seckanih oraha ili preliva od čokolade, po želji.
05:39

PRELEPA ATMOSFERA, KLOPA JOŠ BOLJA! Majka Danijela napravila KROFNE, Seka i Raša odlepili!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.