recept
NIJEDNO SLAVLJE U STAROJ JUGOSLAVIJI NIJE PROLAZILO BEZ OVE TORTE: Starinska je, a sada svi TRAŽE baš TAJ RECEPT
Ne postoji osoba koja je ne voli
Prolsave naših starih su i dan danas upamćene. Ispraćaji, svadbe, rođendani pravili su se u duhu tog vremena i svi ih se rado sećaju. Trpeze su bile raznolike i ukusne, a nijedna nije mogla da prođe bez torte.
Torta koja se često spremala jeste sigurno Vasina torta. Kraljica svih poslastica. Ne postoji osoba koja je ne voli.
Veruje se da recept za Vasinu tortu potiče iz 1908. godine i da ga je u Paraćinu napravila tašta Vase Čokrljana, koji je učinio sve što je u njegovoj moći da spase život svoje žene i njihovog nerođenog deteta.
Ovo je jedna od najpoznatijih srpskih poslastica, a pravi se tako što se kora nafiluje kremastim filom sa orasima, a onda i karamelizovanim šneom od belanaca. Priprema nije nimalo komplikovana, a ako ispratite sve korake uspeće vam iz prvog pokušaja.
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašika brašna
Za fil:
300 g mlevenih oraha
50 ml vrelog mleka
150 g prah šećera
5 štangli čokolade
200 g putera
4 žumanca
4 kašike šećera
Za šne:
15 kašika šećera
1 šolja vode
4 belanceta
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u smesu postepeno dodajte žumanca i sjedinite mikserom.
U dobijenu smesu lagano umešajte prosejano brašno i orahe, pa sve lepo promešajte. Obložite kalup pek papirom i sipajte dobijenu smesu, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Ostavite da se ohladi, pa premažite sokom od pomorandže.
U šerpu sipajte mleko i orahe, kao i šećer u prahu. Promešajte, pa posle par minuta dodajte puter i sve dobro promešajte. Zatim dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili, kao i rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte u smesu od oraha. Kuvajte još par minuta, pa premažite dobijeni fil preko kore.
U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kada se karamelizuje sklonite sa šporeta. Umutite belanca u čvrst šne, pa postepno dodajte karamelizovani šećer. Sve vreme mešajte i premažite preko fila. Pospite mlevenim orasima ili rendanom čokoladom.
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!