ORIGINALAN RECEPT ZA MANTIJE SA JUGA SRBIJE: Novopazarci u njih stavljaju 1 SASTOJAK koji daje POSEBNU AROMU
Mantije, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

masno i slasno

ORIGINALAN RECEPT ZA MANTIJE SA JUGA SRBIJE: Novopazarci u njih stavljaju 1 SASTOJAK koji daje POSEBNU AROMU

Saznajte kako da napravite domaće mantije, tradicionalni specijalitet sa juga Srbije

Objavljeno:

Mantije su pazarski specijalitet, a sličnog su ukusa kao burek. Prave se od domaćih kora koje se pune mlevenim mesom, pa se seku mali kvadrati. U nastavku pročitajte naš recept za originalne pazarske mantije, a tajna njihovog ukusa je u hrskavim korama i masnoći kojom se premazuju.

Sastojci:

Za testo:

700 g brašna tip 405

1 kašika soli

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

2 kašike ulja

420 ml vode

Za fil:

700 g mlevene junetine

70 ml hladne vode

50 ml ulja

400 g crnog luka

1/2 kašike soli

biber po ukusu

Masnoća za jufke:

150 g putera

70 ml ulja

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Priprema:

U prosejano brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite testo. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.

Za fil: U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.

Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.

Na pobrašnjenu površinu prebacite testo i podelite ga na loptice jednake veličine (oko 70 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje makar 15 minuta.

Novopazarske mantije, Mantije
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm. Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm.

Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4x4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom. Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti. Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte.

Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.

Majke i snajke:

00:52

Danas privodimo kraju drugu polufinalnu nedelju emisije Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.