RECEPT
U JUGOSLAVIJI SU SE DAVILI U OVOJ POSLASTICI: Kad je NAŠI STARI spreme nema šanse da omanu, evo u čemu je CAKA
Kada mleko provre, smanjimo vatru i lagano sipamo pripremljeni griz u mleko, neprestano mešajući žicom za mućenje, kako se ne bi stvorile grudvice
Ovo je jedan od onih recepata koji deluje lako, i jeste, ali gde postoji caka. Uvek postoji caka kod jednostavnih stvari kako bi tekstura bila tačno ono što bi trebalo da bude.
Bez grudvica, lepe glatke strukture, ovako se priprema griz bez po muke:
Sastojci:
- 1 l mleka
- 10 ravnih supenih kašika pšeničnog griza
- 5 supenih kašika šećera
- čokoladni prah za posipanje
U suštini: na 1 dcl mleka 1 ravna supena kašika pšeničnog griza i pola kašike šećera. Dalje povećavamo po apetitu.
Priprema:
- Stavimo mleko u neku šerpu sa debelim dnom (manje šanse da nam zagori) da provre.
- Izmerimo količinu griza u odnosu na mleko.Kada mleko provre, smanjimo vatru i lagano sipamo pripremljeni griz u mleko, neprestano mešajući žicom za mućenje, kako se ne bi stvorile grudvice.
- Nastavimo kuvati 2 – 3 minuta i dalje ne prestajući sa mešanjem.
- Kada je gotovo, zgusnuto, dodamo šećer, dobro izmešamo i sipamo u činije kutlačom.
- Za kraj, pospemo čokoladnim prahom i uživamo dok je toplo!
- Ili ostavite da se ohladi i jedite ga želatinastog kao puding.
ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu Majke i snajke:
(Espreso/ Kuvajmo Blogovski)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!