paŽnja
OVO JE NAJBOLJI STARINSKI KOLAČ SVIH VREMENA: Uspeva čak i NEISKUSNIMA, a NAZIV MU SVI ZNATE (FOTO)
Posuti šećerom u prahu i isećći na kocke, piše coolinarika.com
Donosimo vam jednostavan recept za starinsku lenju pitu koja uspeva čak i nesikusnim domaćicama.
Lenja pita je jedan od omiljenih starinskih kolača koji se veoma jednostavno pravi, a takođe je i jeftin, s obzirom da većinu namirnica koje idu u kolač već imate u kući.
Sastojci:
400 g brašna
200 g masti
170 g šećera
2 jaja
6 kašika mleka
1 kašika sode bikarbone
Za fil:
1 kg kiselih jabuka
4 kašike griza
1/2 kesice cimeta
150 g šećera
Za posipanje:
Šećer u prahu
Priprema:
Brašno i mast stavite u dublju posudu i dlanovima trljajte da postane krupičasto. Dodajte šećer, 1 jaje, 1 žumance, mleko i sodu bikarbonu, pa umesite. Stavite ga u frižider na jedno 1/2 sata. Zatim ga podelite na dva dela. Jedan deo razvaljajte na pobrašnjenoj dasci i prebacite u namašćen i pobrašnjen pleh. Zatim stavite nadev od naribanih jabuka, pospite grizom, cimetom i šećerom. Odozgo stavite drugi deo razvaljanog testa. Premažite belancem i pecite na srednjoj temperaturi oko 40 min. Posuti šećerom u prahu i isećći na kocke, piše coolinarika.com.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!