![SRPSKI PAPRIKAŠ IZ 1865. GODINE: Trik je u ovoj VRSTI MESA zbog kojeg se TOPI u ustima, domaćice pišite RECEPT](/data/images/2022/02/16/20/1111493_meszo6_ls.jpg)
ukus za pamćenje!
SRPSKI PAPRIKAŠ IZ 1865. GODINE: Trik je u ovoj VRSTI MESA zbog kojeg se TOPI u ustima, domaćice pišite RECEPT
Ovom jelu se svi raduju, ali često se dešava da domaćice greše u njegovoj pripremi.
Paprikaš je starinsko jelo koje niko ne odbija!
Mašinski inženjer i šahovski majstor Mirko Janjić iz Beograda, već petnaestak godina ima nesvakidašnju pasiju – skuplja stare srpske kuvare i recepte, prevodi ih, prepisuje, sortira, koriči. Prvo je napravio svoju ličnu, unikatnu antologiju, a onda iz nje odabrao 5.182 recepta za odavno prodatu zbirku od sedam knjiga „Dva veka srpske kuhinje“. Trenutno sprema kapitalno delo „Stari srpski kuvari“.
![Paprikaš](/data/images/2022/02/16/20/1111495_meso4_ff.jpg?ver=1685041079)
Kuvarske knjige koje su se na srpskom jeziku pojavile u drugoj polovini 19. veka zapravo su prevedeni nemački i mađarski kuvari. Recimo, najstariji, „Srbski kuvar“ iz 1865. godine, Jerote Draganovića, jeromonaha manastira Krušedol, pa „Stara i nova kuina“ iz 1877. čuvene Katarine Popović-Midžine, zatim „Hristinin kuvar“ iz 1880...
Paprikaš
Teleću ili jagnjeću crnu džigericu sitno iseci, u šerpenji masti ugrej, metni sitna isečena crna luka da porumeni, na to postavi džigericu, posoli i da se prži; dosipaj čorbe u prženo da ne zagore. Kad je džigerica mekana, dodaj nešto utučena bibera, dve kašike kajmaka, izmešaj, okolo goveđine složi i pošlji na trpezu.
(Espreso/LepoteSrbije)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!